Hlavní obsah

Dodatky obohatily encyklopedii čs. výtvarného umění

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nakladatelství Academia po jedenácti letech vydalo téměř tisícistránkové Dodatky, které obohatily dvoudílnou Novou encyklopedii českého výtvarného umění.

Článek

Encyklopedie na jedenácti stech stranách poskytuje velkou sumu informací o českém umění a architektuře od pravěku až po současnost. Na textu pracoval obsáhlý tým odborníků, zejména z Ústavu dějin umění Akademii věd České republiky.

Cílem bylo "přehlédnout celé dějiny českého umění nově, zbavit je ideologických posunů a preferencí", jak se uvádělo v úvodní ediční poznámce. K dokonalosti však Nové encyklopedii chyběla četná hesla, zejména medailónky mnoha opominutých výtvarníků 20. století.

Dostalo se i na Jíru

Dostalo se tak i na malíře Josefa Jíru a mnohé další, kteří v původním vydání chyběli. Některá původní hesla jsou doplněna o další podrobnější údaje. Na textech pracovalo na dvě stě padesát historiků umění, jejichž práci koordinovala Anděla Horová. Vzhledem k tomu, že původní dvoudílná Nová encyklopedie českého výtvarného umění je už delší dobu beznadějně vyprodaná, stálo by za to vydat vše jako nový celek. Zatím si na své přijdou majitelé původního vydání, jehož informační hodnotu Dodatky výrazně obohacují.

Reklama

Výběr článků

Načítám