Hlavní obsah

Dobro zase zvítězí. Ve světové premiéře nového muzikálu

Sněhurka. Kdo by neznal slavnou a tolikrát již představenou pohádkovou postavu. Slavnou se sedmi trpaslíky i bez nich, v mnoha různých provedeních. Nikdy nechybí zlá královna a pohádková magie.

Foto: MdB - Tino Kratochvíl

Vlk Alan Novotný, královna Hana Holišová a Aleš Slanina jako její zlý poskok.

Článek

Hrdinka věčného souboje dobra a zla se tentokrát představí poprvé brněnským divákům ve světové premiéře muzikálového provedení 29. ledna, kterému tvůrci z městského divadla pod režijním vedením Stanislava Slováka dali název Sněhurka a já. „Jedná se o nový původní titul anglosaských tvůrců. Trojice autorů Pippa Cleary, Philip LaZebnik a Ronald Kruschak na něm průběžně pracovala od roku 2017, aby jej následně uvedla v roce 2018 jako scénické čtení v Londýně. A právě odsud, přes německou produkční firmu Gallissas, se kterou naše divadlo spolupracuje, došlo k dohodě, že muzikál jako první na světě uvidí diváci na Hudební scéně,“ popsala cestu předlohy z města nad Temží do Brna dramaturgyně Klára Latzková.

Diváky čeká moderní zpracování pohádky z téměř až filmového scénáře, který velkolepě s využitím nejen své legendární invence, ale i všech technických možností, které zázemí hudební scény brněnského divadla nabízí, využili scénograf Christoph Weyers a kostýmní výtvarnice Andrea Kučerová. Zahrají si i loutky, jejichž autorem bude Jaroslav Milfajt. Pohádková říše ožije v choreografiích Martina Packa.

Foto: Foto MdB - Tino Kratochvíl

Esther Mertová v roli Sáry.

Příběh se bude odehrávat ve dvou rovinách. V jedné, „lidské“ je Daisy na prahu dospívání. Miluje pohádky, jejich srozumitelnost, šťastné konce. Věří, že to podobně může fungovat i v opravdovém životě. Setkává se ale s nepochopením, znejistěním… Když se podívá do zrcadla, neví, koho vlastně vidí. „Kdo je ta dívka v zrcadle?” táže se hrdinka a odpovědi hledá s pomocí vetešníka. Druhou rovinu, jak už to v takových příbězích bývá, tvoří svět pohádkový. Královna, Sněhurčina macecha, má už dost všech šťastných konců. Chce, aby se pohádky řídily jejími zvrácenými představami. Pomocí zlého Vlka a děsivého Rampelníka trápí celou pohádkovou říši a pomalu nad ní získává vládu. Naštěstí je zde ale nenápadný princ Florián, kterému záleží jak na osudu pohádkového světa, tak na životě jeho kamarádky z dětství Sněhurky. Vydává se proto hledat pomoc do lidské říše, a jak to má v pohádce být, nakonec se mu to podaří.

Než ovšem všechno šťastně dopadne, čeká Floriána a Daisy i s její kamarádkou Sárou spletitá cesta plná napětí, nedorozumění i komických situací. O brněnské hudební aranžmá se postaral Daniel Kyzlink, hudebního nastudování se ujali dirigenti Dan Kalousek a František Šterbák. V hlavní roli zlé královny se diváci mohou těšit na Barboru Goldmannovou, Hanu Holišovou nebo Andreu Zelovou, dívku Daisy si zahrají Alžběta Janíčková nebo Barbora Slaninová, v roli Sáry se představí Esther Mertová nebo Eliška Bergerová a prince Floriána ztvární Ondřej Komínek nebo Libor Matouš. Dvojici královniných zlých přisluhovačů, která je ovšem zároveň nositelem komické dějové linky, si zahrají Aleš Slanina nebo Oldřich Smysl v roli Vlka a Alan Novotný nebo Jakub Uličník v roli Rampelníka.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám