Hlavní obsah

Dobrá čtvrť, nový seriál nejen pro teenagery

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na původní české seriály a reality show sázejí soukromé i veřejnoprávní televize. Chtějí tak vedle filmů a převážně starších zámořských a německých seriálů nabídnout příběhy ze známého českého prostředí. Jedenáctidílná série Dobrá čtvrť režiséra Karla Smyczka vypráví o příhodách čtyř maturantů a jejich rodin. Vysílat se bude vždy v pondělí a středu v hlavním večerním vysílacím čase na ČT1.

Článek

Seriálová linie se rodí v záři jednoho srpnového západu slunce. Osmnáctiletá Zuzana se právě stěhuje z prominentní vilové čtvrti do paneláku. Na prahu se střetne s novými nájemníky, pohledným Michalem a jeho rodiči. Plamínek nevraživosti je zapálen a oba se navíc potkají v jedné školní třídě Keplerova gymnázia.

Základní čtyřlístek hrdinů tvoří kamarádi Zuzana, Katka a Honza a nový spolužák Michal, který se přistěhoval do Prahy s rodiči ze Slovenska. Podle slov autorky scénáře Lucie Konášové reprezentuje každý z hrdinů jinou společenskou skupinu.

"Zuzana je z toho nejnižšího patra sociálně slabých, Katka, které zemřela před lety maminka, žije se svým otcem, slušně vydělávajícím fotografem. Honza, jehož rodiče jsou archeologové a tráví většinu roku na cestách, bydlí se svým dědečkem, drobným živnostníkem, a jedině Michal pochází ze skutečně movité rodiny úspěšného podnikatele.

Všichni čtyři se setkávají na půdě gymnaziální třídy, v maturitním ročníku, který přebírá po bývalém kolegovi profesorka Jarmila Svobodová. To je také pátá "hlavní hrdinka" - na první pohled docela nesympatická, přísná kantorka, ve skutečnosti osamělá a plachá žena s velmi komplikovaným soukromým životem."

"V Dobré čtvrti je velkým tématem rodina, pocit soudržnosti dětí a rodičů, jejich vztahy i spory, v tomto věku už docela zásadní. Hlavním motivem celého seriálu je ale fakt, že na prahu dospělosti musí mladí lidé řešit problémy, které mohou poznamenat celý jejich další život," dodala autorka předlohy.

Karel Smyczek: Je složité odhadnout teenagerovskou zábavu

Filmového a seriálového režiséra Karla Smyczka překvapilo, jak je složité odhadnout teenagerovskou zábavu. "Pro dnešní maturanty je příznačné, že se nedá jednoznačně říct, co je pro ně otázkou číslo jedna. A právě to se mi líbí, jak jsou různí. Od lidí, kteří se scházejí v hospodě na pivu, přes ty, kteří zásadně chodí do čajovny, zatímco jiní intenzivně sportují a další sportem hluboce pohrdají. Jedni absolutně odmítají televizi, zejména seriály, jiní si nenechají ujít žádný sitcom," řekl. 

Role studentů ztvárnili převážně debutanti - Anna Kulovaná (Zuzana), Martha Issová (Katka), Pavel Trojan (Pavel Trojan) a slovenský herec Přemysl Boublík (Michal).

V Dobré čtvrti se objeví i zkušení herci: Tomáš Hanák, Jiří Smitzer, Jana Preissová, Vilma Cibulková, Milan Šteindler či Jiřina Jirásková.

Anketa

Budete se dívat na nový seriál Dobrá čtvrť?
Ano, těším se.
83,2 %
Ne, podobné seriály nesleduji.
11,1 %
Nevím.
5,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 505 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám