Hlavní obsah

Do Zlína míří i četníci ze St. Tropez

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN

Francouzský herec Michel Galabru, kterého si dětští i dospělí diváci zamilovali jako jednoho z hlavní dvojice četníků ze St. Tropez, oscarový režisér a herec Peter Ustinov či herečka Diana Amft, známá z filmu Holky to chtějí taky, budou patřit k hlavním hvězdám 43. mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež, který začal včera ve Zlíně.

Foto: Alena Jandlová
Článek

"Očekáváme příjezd řady dalších delegací a hostů. Spolu s Michelem Galabruem stráví ve Zlíně celý týden také další Francouzi - komik Jean Lefebvre, který je rovněž známý z komedií o četnících, a dramatik a spisovatel Alain ReynaudFourton. Z České republiky se ve Zlíně jako každý rok během týdne alespoň na chvíli objeví většina známých českých herců a filmových tvůrců," řekl mluvčí festivalu David Prudký. Celkem se do nedělního odpoledne na festival akreditovalo 838 hostů.

Kvůli bezpečnostním opatřením souvisejícím s nemocí SARS naopak na poslední chvíli odřekli účast dva hosté - hongkongský režisér Fruit Chan, který měl osobně uvést svůj soutěžní film Public Toilet, a poté i ředitelka mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež v Pekingu Wang Junzhengm. Ta měla zasednout v jedné z porot.

Diváci letos v soutěžních i nesoutěžních sekcích programu zhlédnou 232 filmů z 34 zemí světa. V porotách, jež budou hodnotit soutěžní snímky, zasednou mj. kameraman a režisér F. A. Brabec a střihač Alois Fišárek.

Za Českou republiku se o ceny utká například v kategorii hraných filmů pro děti pohádka Romana Vávry Čert ví proč a v kategorii filmů pro mládež Zatracení Dana Svátka. Soutěžit bude také řada snímků animovaných, Děvčátko Benjamina Tučka a Brak Karla Spěváčka v soutěžní sekci evropských debutů a Vojnárovi Lesní chodci, Zelenkův Rok ďábla a Lutherův Útěk do Budína v soutěži hraných filmů Visegrádu. Pro dětské diváky je během festivalového připraven také bohatý doprovodný program.

Do České republiky přiletěl včera ve večerních hodinách slavný francouzský herec Michel Galabru, u nás známý především jako jeden z četníků ze St.Tropez. Zúčastní se zde s hercem a kolegou Jeanem Lefebvrem filmového festivalu ve Zlíně. (em)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám