Hlavní obsah

Do Rady České televize kandiduje 35 zájemců

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volební výbor Sněmovny zveřejnil v pondělí jména 35 kandidátů do Rady České televize (ČT), která navrhla různá občanská a společenská sdružení. Poslanci z nich zvolí šest nových radních.

Článek

Koncem května totiž končí mandát pěti členům rady (z nich čtyři – Milan Badal, Dobromil Dvořák, Jan Prokeš a Jiří Voráč – kandidují znovu). Šestý radní se bude volit za Josefa Jařaba, který v pátek oznámil rezignaci na funkci z důvodů dlouhodobého přednáškového pobytu v USA.

Mezi zájemci do rady, jejímž hlavním úkolem je kontrola činnosti veřejnoprávní televize a volba jejího generálního ředitele, jsou bývalí členové tohoto orgánu Zdena Hůlová a Ladislav Miler.

Kandidují i expolitici, například Zdeněk Šarapatka, bývalý šéfporadce expremiérů Miloše Zemana a Stanislava Grosse, jenž ale odešel z úřadu ve zlém, dále bývalý senátor za ODS Josef Pavlata či bývalý poslanec za lidovce Pavel Tollner.

Ze známých jmen se na seznamu objevil novinář Petr Žantovský, bývalá moderátorka Novy a současná mluvčí pražské motolské nemocnice Eva Jurinová nebo bývalý šéfredaktor Reflexu Petr Bílek. Podle tajemníka volebního výboru Ladislava Žáka mohou ještě další nominace dorazit, pokud je navrhovatelé poslali poštou v pátek 27. února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám