Hlavní obsah

Do Prahy se chystá metalová Gojira, představí novou desku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

S růstem počtu očkovaných a ústupem pandemie přibývá avizovaných koncertů. Příští rok 25. ledna by měla v karlínském Foru v Praze vystoupit jedna z nejlepších metalových skupin současnosti, francouzská Gojira.

Foto: Obscure

Gojira

Článek

Gojira byla dokonce po vydání předposlední desky Magma nominována v roce 2016 na dvě ceny Grammy za nejlepší rockové album a nejlépe podanou rockovou píseň Silvera, protože dokázala posunout metal a překonat jeho klišé a žánrová omezení. Vychází z death metalu, což je patrné v nekompromisně tvrdé rytmice, která je často velmi komplikovaná, v čemž se projevuje vliv technometalu. Časté jsou nečekané změny rytmu i motivů, a hlavně však do své tvorby zahrnula i vlivy art rocku a psychedelie, takže úderné pasáže se střídají s uvolněnými.

V Praze by měla hrát především písně z letošní novinky Fortitude, které vyšla po pětileté pauze a ještě více se na ní prosazuje až hymnická melodičnost, protože skupina více pracuje se změnami akordů, což ji přibližuje mainstreamu.

Deska se hned po vydání dostala na 12. místo albového žebříčku Billboardu a současně byla v čele jeho žebříčku nejlepších rockových alb i hardrockových desek.

Album je o něco optimističtější než Magma, reagující na smrt matky klíčových členů, bratrů Duplantierových. Podobně jako předchozí opusy se ale věnuje ekologii, zejména požárům v amazonském pralese, i otázkám práv menšin, jako jsou původní obyvatelé Amazonie.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám