Hlavní obsah

Do kin se vrátí Hitchcock, Beatles i Vynález zkázy

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vidět na velkém plátně filmovou klasiku starou třeba půl století je snem mnoha fanoušků. Přání jim chce plnit festival Projekt 100, který letos uvede filmy Okno do dvora, Perný den, Vynález zkázy, Klub rváčů a Kouř.

Foto: Paramount Pictures

Okno do dvora

Článek

„Měla by to být filmová klasika, filmy, které se otiskly do historie, ať už světové, nebo domácí. A měly by fungovat divácky. Diváckost je klíčová věc,“ poznamenal ve středu k projektu dramaturg Jan Jílek.

Projektu 100 se opravdu daří diváky nalákat. Třeba v roce 2013 měl podle Jílka 21 tisíc diváků a návštěvnost neustále stoupá. Letos očekávají asi 25 tisíc. Projekt probíhá po celé ČR.

Program je žánrově velmi pestrý. Okno do dvora je klasický thriller Alfreda Hitchcocka z padesátých let. Hlavní hrdina musí trávit několik týdnů doma s nohou v sádře a nudí se, proto sleduje život u sousedů a postupně získá dojem, že došlo ke zločinu. Tento příběh byl postupně vykrádán mnoha dalšími filmy, a proto dnes působí povědomě. Premiéru má 22. ledna v pražském Světozoru.

Foto: Filmové studio Gottwaldov

Vynález zkázy

Hudební Perný den připomene legendu Beatles a známý film Klub rváčů z devadesátých let už je dnes také klasikou. Kultovní český Kouř přiblíží sklepáckou poetiku a vzpomínku na neuvěřitelnou fantazii Karla Zemana představuje Vynález zkázy.

Projekt 100 pořádá od roku 1995 Asociace českých filmových klubů. Dosud uvedl 179 filmů, které vidělo cca 800 tisíc diváků. Více na stránkách projekt100.cz.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám