Hlavní obsah

Do kin se chystají vojáci od Tobruku, Nestyda i James Bond

Právo, Zbyněk Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závěrečná třetina roku bude na filmové hity velmi bohatá. Nové snímky uvedou na podzim do kin Václav Marhoul, Filip Renč, Jan Hřebejk i Woody Allen. Vybrali jsme ty nejzajímavější.

Článek

Už v září má premiéru Tobruk. Film ze severu Afriky a druhé světové války má, podle režiséra Václava Marhoula, „postihnout niterné pocity lidí, kteří se dostali do vypjaté situace“.

Ve stejném měsíci do kin vyrazí i hereckými cenami pro Marthu Issovou a Jiřího Mádla z letošního karlovarského festivalu ověnčené Děti noci.

.: Z natáčení filmu Tobrukfoto: 2media

Civilní a záměrně malý snímek režisérky Michaely Pavlátové a scenáristky Ireny Hejdové vypráví příběh Ofky v mezidobí jejího života, které tráví převážně nočním prodáváním v nonstopu.

Nestyda nebude děvkařem

Hitem měsíce října bude jistě nový film Jana Hřebejka Nestyda. Těžko říct, zda se bude jednat o vybočení z režisérovy dosavadní tvorby, ale pro hovoří, že tentokrát netočí se svými dvorními spolupracovníky a poprvé se na scénáři k jeho snímku podílel spisovatel Michal Viewegh. Jeho Povídky o manželství a o sexu jsou předlohou filmu.

.: Sněženky a machři po 25 letechfoto: Právo/Vladislav Prouza

Hlavní hrdina Oskar (Jiří Macháček) ale prý nebude takový děvkař jako Oskar knižní.

Za zmínku jistě stojí i další tři české snímky s říjnovou premiérou: komorní Malé oslavy s Annou Šiškovou, Terezou Nvotovou a Bolkem Polívkou, animovaný Kozí příběh – Pověsti staré Prahy, který chce být českou loutkářskou školou ovlivněným příspěvkem k celosvětovému úspěchu Shreka, Nema a spol. a pokračování filmu z roku 1982 pod názvem Sněženky a machři po 25 letech.

„Nikdy tu ještě nevznikl snímek, jehož hlavním tématem by byl 21. srpen 1968,“ říká režisér Vladimír Drha o svých Anglických jahodách. Ty by měly mít českou premiéru v polovině listopadu. „Jde o film o národní povaze, kterou nechceme ukazovat tak černě jako mnozí před námi,“ doplňuje Drha svou vizi snímku, kde si zahraje mimo jiné Jana Brejchová nebo Viktor Preiss.

Zajímavým a jistě neotřelým počinem by mohl být i pokus o zpracování pro devadesátá léta zásadního románu Sestra spisovatele Jáchyma Topola s hudbou Psích vojáků.

.: Režisér Filip Renč (vlevo) při práci s Karlem Rodenem a Lucií Siposovou.

Ještě na konci listopadu do kin přijde film Filipa Renče s Karlem Rodenem v hlavní roli Hlídač č. 47. Renč není první, koho román Václava Kopty inspiruje k převodu na plátno. Snímek o železničním hlídači, který předstírá přetrvávající hluchotu, aby se dozvěděl, co si o něm lidé myslí, se stejným názvem i předlohou vznikl už v roce 1937.

Zahraniční produkci vévodí James Bond

Konkurenci však českým snímkům budou dělat díla ze zahraniční. I tady je k nalezení několik zaručených hitů. Jen premiéra nového Harryho Pottera byla odložena až na léto.

Daniel Craig bude v listopadu už podruhé Jamesem Bondem v Quantum of Solace. Přesvědčí konečně diváky o tom, že i britský agent 007 může být blonďák? Jeho nebezpečného protivníka, magnáta s kontakty do britské vlády i CIA, si zahraje Mathieu Amalric.

.: Daniel Craig jako Agent 007

George Lucas přichází s dalším, poprvé animovaným, pokračováním svých mezigalaktických bojů pod názvem Star Wars: Klonové války.

Tři evropské snímky

Zřejmě trochu nezaslouženě zůstanou ve stínu těchto dvou blockbusterů tři evropské snímky. Katyň je velmi osobní film Andrzeje Wajdy, jehož otec zahynul při masakru na stejnojmenném místě.

Druhým je řemeslně vynikající remake Lumetových Dvanácti rozhněvaných mužů. Pod titulem 12 ho natočil oscarový Nikita Michalkov. A v říjnu dorazí do kin vítěz hlavní ceny na festivalu v Karlových Varech, dánský snímek Ukrutně šťastni režiséra Henrika Rubena Genze, který vypráví příběh policisty, jenž je převelen do vesnice, kde jsou obyvatelé zvyklí si vše vyřizovat sami a v bažinách.

Pestrou paletu podzimní a vánoční nabídky doplňuje ještě animované pokračování úspěšné komediální jedničky Madagascar 2, horor Saw 5 a nový film Woodyho Allena Vicki Cristina Barcelona.

Reklama

Výběr článků

Načítám