Hlavní obsah

Zemřela herečka Gazdíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Ve věku 79 let zemřela známá brněnská herečka Jana Gazdíková. Ztvárnila nespočet rolí na divadelních prknech, zářila ale i ve filmu, kde k jejím nejvýznamnějším rolím patřila Adriana v adaptaci románu Římanka. Ikona brněnské scény odešla nečekaně 3. října, poslední rozloučení se uskuteční v úterý 11. října v 11:00 hodin na Činoherní scéně Městského divadla Brno.

Foto: Městské divadlo Brno, Bez zdroje

Jana Gazdíková jako Manon Lescaut

Článek

Když se řekne Divadlo bratří Mrštíků či Městské divadlo Brno, vyskočí okamžitě věrným divákům jméno Jana Gazdíková.

Nejen proto, že po absolutoriu JAMU a prvním angažmá ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti už v roce 1967 nastoupila právě k Mrštíkům a této scéně zůstala věrná až doposud, ale i proto, že když sama neúčinkovala, nechyběla na žádné z premiér svých kolegů a byla doslova duší divadla.

Foto: Městské divadlo Brno

Jana Gazdíková jako hraběnka Wronská ve hře Anna Karenina

Výčet rolí, které vytvořila, by byl hodně dlouhý. A to nejen na prknech, o kterých se říká, že znamenají svět, ale třeba i před kamerou, kde rovněž vytvořila řadu postav v inscenacích či filmech, mezi nimiž snad nejsilnější byla Římanka ve stejnojmenném televizním filmu podle slavné předlohy Alberta Moravii v roce 1970.

Na domácí divadelní scéně se zapsala silně do duší diváků například i jako Manon Lescaut či v poslední době jako Ptáčnice v Mary Poppins.

Její herecký um nesou i obě děti, dcera Johana a syn Petr, který je nejen výborným hercem a zpěvákem, ale i režisérem.

Reklama

Související témata:
Jana Gazdíková

Výběr článků

Načítám