Hlavní obsah

Do Festivalu muzejních nocí se letos zapojí 421 institucí v zemi

Rekordních 421 institucí ve 137 městech v zemi se letos zapojí do Festivalu muzejních nocí. Národní zahájení desátého ročníku se uskuteční v pátek ve zlínském Baťově institutu. V obnovených baťovských továrních budovách nyní sídlí krajská galerie výtvarného umění, Muzeum jihovýchodní Moravy a krajská knihovna. Národní zahájení se koná vždy tam, kde lze představit nové muzeum či se uskutečnila významná rekonstrukce. Festival muzejních nocí potrvá do 14. června.

Foto: Profimedia.cz

Národní Muzeum při příležitosti Festivalu muzejních nocí

Článek

Muzejní noci, které se snaží představovat lidem kulturní instituce atraktivním způsobem, začaly v roce 2004 pražskou muzejní nocí. "Poté se festival rozšířil do celé republiky. Zapojila se již řada dalších institucí nejen muzejního typu. Konečně se začíná prosazovat myšlenka, že kultura je lidskou potřebou, že to není něco, co máme navíc," řekla Chovančíková. Loni začal festival v Jindřichově Hradci, do akce se v celé zemi přihlásilo 312 institucí ze 143 měst.

Ve Zlíně budou moci návštěvníci zdarma navštívit v pátek od 19 hod. do půlnoci dvě desítky míst, kromě expozic a výstav Baťova institutu také galerie, divadlo, hvězdárnu či zámek. Lidé budou moci mezi jednotlivými místy přejíždět na zapůjčených kolech či koloběžkách. Připraveny jsou různé tvořivé dílny, vědomostní soutěž, komentované prohlídky, koncerty, ochutnávky či umělecká projekce na 15. budovu Baťova institutu. Program je na internetových stránkách Baťova institutu www.14-15.cz.

V rámci Národního zahájení festivalu muzejních nocí se také představí letošní vítězové Národní soutěže muzeí Gloria Musaealis, kteří budou vyhlášeni ve čtvrtek v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám