Hlavní obsah

Do Čech přijíždí The Young Gods

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švýcarské trio The Young Gods odehraje tento týden dva koncerty v České republice. V pátek vystoupí v Plzni a o den později na festivalu Záře v areálu Poldovky, kde se představí i hiphopová legenda PSH a rapově elektroničtí WWW Neurobeat. The Young Gods nebudou hrát jen skladby z nové desky Data Mirage Tangram, ale nabídnou průřez repertoárem.

Foto: agentura Rachot

The Young Gods. Franz Treichler uprostřed.

Článek

The Young Gods patřili k nejosobitějším skupinám druhé poloviny osmdesátých let, které spojovaly elektroniku a sampling s rockem. Protože využívali bicí soupravu, jejich hudba nikdy nepostrádala energii. Během dalších let se vyvíjeli, načas se přiblížili ambientu, ale na konci první dekády nového tisíciletí se vrátili k původnímu pojetí.

To bylo ještě patrnější, když odešel hráč na klávesy Al Monod a do skupiny se vrátil Cesare Pizzi. S ním obnovilo trio repertoár z prvním dvou desek The Young Gods a L´eau rouge.

Další osud kapely byl dlouho nejasný, protože Pizzi nechtěl tvořit nový materiál, nakonec ale názor změnil a skupina loni vydala nové album Data Mirage Tangram. Od starších se značně liší. Album není písňové, nabízí se sedm pomalejších skladeb přesahujících šest minut, které se postupně vyvíjejí a mají nejblíže k filmové nebo scénické hudbě či acid jazzu ovlivněnému odkazem Milese Davise. Nehraje v nich takovou roli podmanivý hlas Franze Treichlera, který se také chopil kytary.

Skupina The Young Gods: Nejdříve bude jen hudba a světla

Kultura

Zatímco loni na jaře skupina hrála jen materiál z nové desky, na podzim jej už prokládala staršími písněmi.

The Young Gods zahrají i starší skladby

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám