Hlavní obsah

Zemřela herečka a tanečnice Chita Rivera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V 91 letech zemřela broadwayská legenda, hvězda představení Chicago a West Side Story, dvojnásobná držitelka ceny Tony, herečka Chita Rivera. Oznámila to rodina s tím, že zesnula v úterý ráno.

Chita Rivera na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

„Lisa Mordenteová, dcera Chity Rivery, s velkým zármutkem oznamuje, že její milovaná matka zemřela v klidu v New Yorku po krátké nemoci,“ uvádí se v prohlášení pro média.

Rivera původně chtěla být tanečnicí, jak poznamenává web Variety, který přinesl informaci o jejím skonu. Jenže v roce 1952 se náhodou dostala na konkurz do broadwayské inscenace Call Me Madam.

Doprovázela tam svou přítelkyni, která stála o hlavní roli, jenže tu nakonec dostala právě Rivera. Po tomto debutu následovala další broadwayská představení.

Dařilo se jí přitom od samého začátku. Jako Anita mimo jiné vynikla ve West Side Story (1957). Mnozí tuto roli považují za zlomovou v její kariéře.

Fantom opery opustil po 35 letech Broadway s řadou rekordů

Kultura

Věrná scéně zůstala šest desítek let. A zatímco jiní o ní díky tomu mluvili jako o legendě, ona sama se vnímala jako „sboristka, která prošla celým závodem“. Za klíč ke svému úspěchu vždy považovala „umění vydržet“.

Věrná tanci

Rivera se narodila jako Dolores Conchita Figueroa del Rivero ve Washingtonu D.C., a to skotské matce a portorikánskému otci. Netajila se tím, že vždy měla hodně energie a v dětství se chovala spíš jako chlapec.

Její matka proto rozhodla, že bude nejlepší, když si temperament vybije v baletní škole. Tančit začala v 11 letech.

O čtyři roky později tanec začala studovat v New Yorku. Ač ji nakonec zlákal muzikál, jak shrnuje deník The Guardian, věrná tanci zůstala celý život. „Tréninky, jimiž jsem prošla, byly následně základem pro všechny tance pro představení, v nichž jsem hrála,“ zmiňovala opakovaně Rivera.

Vedle odborných uměleckých cen získala v roce 2009 také medaili od bývalého prezidenta Baracka Obamy, jak připomíná mimo jiné její domovská scéna, Broadway.

RECENZE: Fotografka Marie Tomanová se vydává do duší mladých Newyorčanů

Kultura

Reklama

Související témata:
Chita Rivera

Výběr článků

Načítám