Hlavní obsah

Divadlo v parku, na zámcích i na nádraží

Jako každé léto (s výjimkou koronavirové pandemie) i letos platí, že s koncem sezony nemusí milovníci divadla o zážitky přijít. Jen se za nimi musí vypravit místo do divadelních sálů ven. Letní scény najdete na náměstích, v parku, na hradech a zámcích, dokonce i na nádraží.

Foto: archiv Divadla v Celetné

Rozmarné léto divadelního spolku Kašpar má pod širým nebem dvojnásobné kouzlo.

Článek

Sázkou na jistotu jsou osvědčené divadelní festivaly. Letní shakespearovské slavnosti opět uvádějí hry alžbětinského klasika v Praze, Brně, Ostravě i Bratislavě. V Praze dokonce na dvou scénách, kromě Královské zahrady na Pražském hradu se od konce července otevře letní scéna na nádvoří Lichtenštejnského paláce na Malostranském náměstí. Premiéru tam 29. července bude mít Koncert pro Mr. Shakespeara. V srpnu se na nádvoří vrátí divácky oblíbené Veselé paničky windsorské a poté magická Bouře.

Na nedalekém hradčanském Novém Světě má svou před deštěm krytou scénu Letní Ungelt. Nabízejí se zde nejúspěšnější tituly z repertoáru kamenného Ungeltu na Starém Městě i inscenace herečky Simony Stašové. A pod žižkovským televizním vysílačem má své rovněž před nepřízní počasí kryté sídlo Hvězdné léto pod žižkovskou věží, jež uvádí inscenace z produkce Divadla Kalich i dalších pražských scén, koncerty a recitály.

Pražské Studio DVA hraje svůj repertoár, letos obohacený o komedii Lovci Bobrů Patrika Hartla, v rámci Metropolitního léta hereckých osobností na open air jevištích na Vyšehradě i na výstavišti v Holešovicích a od 20. července na Tvrzi Divice, v srpnu pak i na Letní scéně Vítězná. Pražskou nabídku doplňují i další open air jeviště, mimo jiné Letní scéna Harfa s plejádou komediálních titulů či letos nově divadelní scéna ve Žlutých lázních.

Nejen v Praze

Brněnské Divadlo Bolka Polívky uvádí letní představení již sedmým rokem na třech atraktivních místech, na Kraví hoře, v amfiteátru Mikulov a na nádvoří zámku Slavkov. Diváci mohou vybírat z repertoáru pořádající scény i dalších spřátelených divadel.

Romantického Romea a Julii můžete potkat na náměstí Míru v Plzni v rámci Divadelního léta pod plzeňským nebem, průřez českými a světovými muzikály anebo loutkářské inscenace Naivního divadla zase na náměstí Dr. E. Beneše v Liberci.

Moravské divadlo v Olomouci hraje letos na Korunní pevnůstce od srpna své inscenace muzikálů Noc na Karlštejně a Starci na chmelu či komedie Revizor a Splašené nůžky. Oceňovanou inscenaci Médeia divadelního spolku JEDL mohou diváci vidět na letní scéně Gabriela Loci v klášteře svatého Gabriela na pražském Smíchově (21. července) a v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře (23. července).

Na zámcích muzikály i Rusalka

Zámecké parky a nádvoří v Lednici, na Sychrově či Opočně a další místa navštíví putovní Kultura pod hvězdami s koncertní verzí muzikálů Dracula, Děti ráje, Tři mušketýři, Rebelové či Láska nebeská. v téže produkci se diváci v Lednici, Stodu, Žďáru nad Sázavou či Třeboni mohou těšit i na Dvořákovu Rusalku s Terezou Mátlovou a Danielem Hůlkou.

Muzikál Noc na Karlštejně najdou diváci během července a srpna přímo na nádvoří hradu Karlštejn, ale v jiné inscenaci i na letní scéně zámku v Mělníku, Hrádku u Nechanic či Kuksu. Pražský divadelní spolek Kašpar zamíří i letos na své osvědčené letní štace na tvrz ve Vlksicích, hrad Pořešín, na Vildův mlýn do Jistebnice či do Rodinného parku Amerika do Radonic, kde uvede své inscenace Romeo a Julie, Jonáš a tingltangl anebo kouzelné Rozmarné léto režiséra Jakuba Špalka.

Do jižních Čech míří za divadlem milovníci romantických večerů na Otáčivém hledišti v zámeckém parku v Českém Krumlově. V červenci tam činohra Jihočeského divadla z Českých Budějovic nabízí sci-fi komedii Petra Zelenky Da Vinci o cestě do časů renesančního mistra, operní soubor pak od 4. srpna scénické zpracování Händelova slavného oratoria Mesiáš a od 23. srpna do 11. září se vrátí na repertoár fantaskní hra Muž Dvojhvězdy.

Letní jižní Čechy to je ale také každoroční premiéra Divadla Continuo, která se připravuje po dobu tří a půl týdne za účasti domácích i zahraničních tanečníků, divadelníků, výtvarníků a hudebníků v sídle divadla v Malovicích. Výsledek letošního projektu Agora bude prezentován od 4. srpna v prostoru nevyužívaného nákladového depa vlakového nádraží v Českých Budějovicích.

Sto dvacet metrů dlouhý peron se promění v jeviště inscenace, v níž se mísí filozofické, sociologické, vědecké a politologické příspěvky se zprostředkovanými vstupy diváků, divadelními situacemi a výtvarnými obrazy, to vše v režii Pavla Štourače, uměleckého vedoucího souboru.

Milovníci cirkusového a akrobatického umění se mohou těšit na další ročník festivalu Letní Letná, který přivítá park na pražské Letné od 11. do 31. srpna. Devatenáctý ročník představí kromě domácích i vynikající zahraniční hvězdy z celé Evropy. Budou mezi nimi Johann Le Guillerm z Francie s projektem Terces, španělský soubor Companía de Circo „eia“ v inscenaci Nuye či v Praze již dobře známý švédský Cirkus Cirkör s novou show nazvanou Knitting Peace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám