Hlavní obsah

RECENZE: Kdo to vlastně přijel na návštěvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražské Divadlo Kalich uvedlo v české premiéře komedii britského scenáristy Stevena Moffata The Unfriend, kterou Anežka Svobodová vtipně přeložila jako Návštěva na zabití. V hlavní roli se na scéně Kalichu poprvé objevuje Taťjana Medvecká.

Foto: Richard Kocourek

Taťjana Medvecká září v roli Elsy na jevišti Divadla Kalich.

Článek

Manželé Peter a Debbie žijí svůj poklidný život britské rodiny se dvěma dětmi, jimiž právě cloumá puberta a jež rodiče berou jen jako nutný přísun životních potřeb. Vše se změní, když do jejich domu vpadne excentrická Američanka Elsa, s níž se manželé seznámili na výletní lodi.

Moffatova komedie si střílí z pověstné britské korektnosti, která brání tomu, dostat Elsu z domu. Situaci totiž zkomplikuje fakt, že Debbie si před příjezdem návštěvy Elsu „vygooglila“ a to, co o ní zjistila, ji mírně řečeno šokuje.

Prozradit, co to je, by znamenalo připravit diváky o pointu, ale zjištěná fakta značně problematizují Elsinu přítomnost. A to přesto, že do rodiny okamžitě zapadne, vzpurné puberťáky promění v milující děti a její pozitivní energie celou rodinu stmelí.

Foto: Richard Kocourek

Manžele Petera (Matouš Ruml) a Debbie (Sabina Laurinová) návštěva zaskočí.

RECENZE: Všichni ti směšní staříci z Kremlu

Divadlo

Komedie je plná slovního i situačního humoru, někdy i dost drsného. Režie Pavla Kheka staví na přesném naplnění hereckých příležitostí.

Ráznou Debbie jednající na hranici hysterie si užívá Sabina Laurinová, duchem nepřítomného Petera zaplétajícího se do množství nechtěných komplikací krásně vystihuje Matouš Ruml.

V roli otravného souseda se blýskne Marek Pospíchal a puberťácký pár ztvárňují s nepřehrávaným humorem Nathanael Ruml (alternuje Petr Komínek) a Charlotte Steigerwaldová.

Foto: Richard Kocourek

Elsa (Taťjana Medvecká) si rychle porozumí s dětmi Alexem (Nathanael Ruml) a Rosie (Charlotte Steigerwaldová).

Taťjana Medvecká v roli Elsy naplno uplatňuje svůj smysl pro komediální žánr i britský černý humor. Netlačí na komediální polohu postavy, ale hraje Elsinu opravdovost a přesvědčení, že život je zapotřebí si užívat.

Dvojsmyslné narážky budící bouřlivý smích vyslovuje jako bytost okouzlující bezprostředností, která je tu pro to, aby sloužila lidem. Jak, to nechť už posoudí diváci.

Foto: Richard Kocourek

Přítomnost Elsy celou rodinu stmelí. Zleva Sabina Laurinová, Charlotte Steigerwaldová, Nathanael Ruml, Matouš Ruml a Taťjana Medvecká.

Každá dobrá komedie totiž vedle zábavy přináší i něco navíc. V tomto případě je to otázka, zda při posuzování toho druhého má člověk dát na svůj instinkt, anebo na fakta, která mohou, ale také nemusí být vždy pravdivá.

Steven Moffat: Návštěva na zabití
Režie: Pavel Khek, scéna: Michal Syrový, kostýmy: Michaela Semotánová. Česká premiéra 13. března v Divadle Kalich, Praha
Hodnocení: 85 %

RECENZE: Rusalka utopená v hlubině symbolů

Divadlo

RECENZE: Groteska o divadelních poměrech

Divadlo

Může se vám hodit na Firmy.cz: Divadlo Kalich

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám