Hlavní obsah

Divadlo pod širým nebem rozkvétá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto se pomalu překlápí do poslední třetiny a s ním i provoz divadelních scén hrajících pod širým nebem. Každoročně jich přibývá, a tento trend nezastavila ani covidová pandemie. Spíše naopak, v letních měsících divadla doháněla, oč je covid připravil během sezony. A tak jen s malou nadsázkou platí, že takřka každé větší město má během prázdninových měsíců alespoň nějakou divadelní aktivitu.

Foto: Jan Malíř

Jiří Langmajer a Anežka Šťastná jsou protagonisty inscenace Cesta k vodopádům, která se v srpnu hraje na scéně Letního Ungeltu.

Článek

Jaká byla letošní letní sezona? Podle zástupců největších divadelních open air úspěšná.

„Letošní, dvacátý ročník Metropolitního léta hereckých osobností začal 2. června a skončí 2. září. Celkem odehrajeme na sto padesát představení na Letní scéně Vyšehrad, Výstavišti Holešovice, Letní tvrzi Divice i ve Vítězné u Dvora Králové. Počasí nám dosud přálo, takže žádné z představení nemuselo být zrušeno,“ pochvaluje si ředitel marketingu a tiskový mluvčí Studia DVA Tomáš Přenosil.

S počasím je spokojený i tiskový mluvčí Letních shakespearovských slavností Pavel Turner. „Kvůli počasí jsme nerušili žádné představení. I když přišel déšť, lidé vydrželi pod pláštěnkami až do konce,“ vysvětlil.

Letní shakespearovské slavnosti se přitom odehrávají nejen na dvou scénách v Praze, ale i v Brně, Ostravě a Bratislavě.

Počasí netrápí ty, kteří na jeho rozmarech nejsou závislí. Zastřešenou scénu má Letní Ungelt na pražském Novém Světě i Hvězdné léto pod Žižkovskou věží. Na Letním Ungeltu odehrají do 13. září na sto deset představení.

„Na Letní scéně hrajeme už od poloviny května a budeme pokračovat až do poloviny září, kdy se vracíme do kamenného divadla na Starém Městě. Takže prakticky máme nepřetržitou sezonu. Ale herci se střídají tak, aby měli své volno. A navíc naši herci tvrdí, že s přechodem na Letní scénu u nich tak jako tak už v květnu nastupuje prázdninový pocit,“ říká ředitel a majitel Divadla Ungelt Milan Hein.

I na hradech a zámcích

Open air scény si nemohou stěžovat ani na nezájem diváků. Přesto se v posledních letech objevil v prodeji vstupenek nový trend. Hein se s producenty ostatních scén shoduje na tom, že i když mají některé tituly vyprodané, lidé si více než dřív kupují lístky až v den představení, nebo jen s malým předstihem.

Foto: archiv Studia DVA

Letní scéna, Studio DVA na Vyšehradě

„Nemyslím si, že to závisí na počasí jako dřív. Spíš je to důsledek covidu i úsporných opatření,“ dodává tiskový mluvčí pražského Divadla Kalich a Hvězdného léta pod Žižkovskou věží Jaroslav Panenka.

Velký zájem byl i letos o produkci Otáčivého hlediště v zámecké zahradě v Českém Krumlově, kde hrají soubory Jihočeského divadla z Českých Budějovic. Konec srpna tam bude patřit atraktivnímu scénickému ztvárnění Händelova oratoria Mesiáš, jež mělo premiéru před rokem a o které je velký zájem.

Vyprodané jsou i dvě reprízy komedie Ženy Jindřicha VIII. aneb Chudák král(em) s Petrem Rychlým v hlavní dvojroli a téměř vyprodaná je i zábavná rodinná procházka dějinami Úplně celá česká historie, tedy tituly, které uzavřou tamní sezonu.

Pozornost přitahují i divadelní produkce na českých a moravských hradech a zámcích. I letos se diváci mohli potěšit muzikálem Noc na Karlštejně přímo v areálu královského hradu, hrálo se a hraje na Kunětické hoře, kde dokonce přibyla krytá komorní scéna, na Křivoklátě, v jihočeské Hluboké a na řadě dalších historických památek.

Producenti letních open air představení se shodují v tom, že letní divadelní představení jsou oblíbená, přinášejí úplně jiný zážitek než ta tradiční během divadelní sezony, diváci na ně přicházejí v méně formálním oblečení, mají víc času i pohody a chtějí si večer opravdu užít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám