Hlavní obsah

OBRAZEM: Chvíli muž, chvíli žena. Hedwig a přeměny Romana Tomeše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Napůl stand-up, napůl rockový koncert. Napůl zpověď, napůl divadlo. Napůl žena, napůl muž. Napůl sešitá, napůl rozervaná. To je stručná vizitka hlavní postavy představení Hedwig a její Angry Inch, kultovního broadwayského muzikálu. V pražské Malostranské besedě se hrává před beznadějně vyprodaným sálem už dva roky. V hlavní roli exceluje Roman Tomeš.

Roman Tomeš jako HedwigVideo: Hedwig Praha

 
Článek

Děj začíná v NDR. V Berlíně, kde jeden chudý kluk touží po lásce, svobodě, a jak dospívá, zjišťuje, že cesta ke splnění všeho, po čem prahne, může začít kdesi „v posteli“.

Emigrace ze socialistického Německa ovšem s sebou přináší jednu zásadní podmínku: musí projít změnou pohlaví, která se tak úplně nepovede… Je muž? Anebo žena?

Hedwig

  • Představení mělo 14. února 1998 oficiální premiéru na off – Broadwayi v Jane Street Theatre, hned si vysloužilo prestižní odborná ocenění. V roce 2000 dospělo na londýnský West End a v roce 2014 přímo na Broadway, kde bylo oceněno osmi nominacemi na cenu Tony, z nichž čtyři získalo.
  • Hudba Stephena Traska byla nominována na Grammy.
  • Hedwig si za svou historii připsala řadu dalších ocenění, včetně trofejí z festivalů Sundance, Berlinale či nominace na Zlatý glóbus, a to za filmovou verzi z roku 2001.
  • Početný je také výčet dalších nastudování nejen v Severní a Jižní Americe (nastudování v Los Angeles spoluprodukoval David Bowie), ale také v Brazílii, Kanadě, Německu, Izraeli, Itálii, Mexiku, Novém Zélandu, Turecku, Japonsku, Thajsku, Jižní Koreji...
  • Fanoušci divadelní hry i filmové verze se identifikují jako Hedheads, Hedwig jako téma pronikla do epizod seriálů Sex Education a Riverdale. V roce 2003 vyšlo album Wig in a Box, na němž se svými pojetími písniček z představení vyznává celá plejáda muzikantů.

Muzikálový zpěvák Roman Tomeš: Nechtěl jsem za Střihavkou zaostávat

Kultura

RECENZE: Muzikál Hedwig a její Angry Inch jako sólo pro Romana Tomeše

Kultura

Reklama

Související témata:
Roman Tomeš
Hedwig a její Angry Inch

Výběr článků

Načítám