Hlavní obsah

Divadlo na Vinohradech sází na klasiku

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedm premiér na velké scéně a další čtyři v nové zkušebně uvede v nadcházející sezóně pražské Divadlo na Vinohradech. Podle šéfdramaturga Jana Vedrala je spojuje důraz na vztah jedince ke společnosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražské Divadlo na Vinohradech

Článek

První premiérou bude 11. září inscenace Vedralovy historické detektivky Kašpar H. (Dítě Evropy). V režii Natálie Deákové ztvární hlavní roli Lukáš Příkazký. Po Andoře a Amadeovi již potřetí obsadil režisér Martin Čičvák herce Ondřeje Brouska do hlavní role, tentokrát se společně pokusí o Camusova Caligulu.

Vinohradská koncepce velkého divadla sází na klasiku. Na konci roku bude mít premiéru Shakespearova tragédie Romeo a Julie s mladými představiteli titulních rolí. Režírovat ji bude umělecký šéf Juraj Deák, stejně jako Ibsenova Nepřítele lidu, který bude mít premiéru v únoru. A do třetice Deák nastuduje i inscenaci Shawova vděčného komediálního evergreenu Pygmalion. Ke klasikům komediálního žánru patří i vídeňský dramatik Johann Nepomuk Nestroy. Motivy z několika jeho her vložili Karel Kraus a Zdeněk Mahler do společenské frašky Provaz o jednom konci, která měla dodnes vzpomínanou premiéru v Krejčově Divadle za branou. Pro scénu ji nastuduje Daniel Hrbek.

Po Čapkovi a Šrámkovi se dramaturgie logicky vrací i k dalšímu autorovi, jehož tvorba je úzce spojena s vinohradskou scénou. Z tvorby Františka Langra se na jevišti objeví jeho nejslavnější hra Periferie v režii Martina Huby.

Podle Vedrala bude zásadním počinem nadcházející sezóny rozšíření a dramaturgické oživení nové zkušebny. „Prostor se stane jakousi laboratoří české a slovenské komorní hry. Do nové sezóny přejde Landovského Hodinový hoteliér, v říjnu bude mít premiéru hra Lenky Lagronové Nikdy a v prosinci sociální groteska I-Job Terezy Verecké,“ vypočítává Vedral. Kromě toho se režisér David Šiktanc vrátí k Smočkovu Pikniku a komorní hru Milana Uhdeho Zvěstování nastuduje Jan Burian.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám