Hlavní obsah

Divadlo Mana uvede českou verzi MASH

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divadlo Mana, které sídlí v pražských Vršovicích, slaví letos devadesát let své existence. Od 22. června bude hrát na letní scéně v Heroldových sadech a jako první nabídne divákům českou premiéru komedie MASH čerpající z populárního amerického seriálu.

Foto: archiv Divadla Mana

Karla Čapka si zahraje Jiří Hána, Olgu Scheinpflugovou Máša Málková.

Článek

„MASH je legendární komediální podívaná plná černého humoru, jímž zahánějí děs a napětí vojenští lékaři v polní nemocnici jen kousek za frontou. Jejich bláznivý humor je zbraní proti hrůzám, jimž musí denně čelit. V naší inscenaci diváci uvidí to, co v seriálu nebylo. Nastudoval ji režisér Petr Svojtka, který má s tímto žánrem hojné zkušenosti, ať už to byla divadelní verze Kanclu, Monty Pythonů, nebo Ajťáků,“ říká dramaturgyně Věra Mašková.

Role Ampliona se ujme Jiří Lábus, který tuto postavu daboval i v seriálu. V hlavní roli se představí držitel Ceny Thálie pro mladého činoherce Zbigniew Kalina.

Symbolicky 6. července, v den upálení mistra Jana Husa, má premiéru hra „Víra! Láska! Naděje?“, v níž mladí tvůrci nabízejí svůj pohled na román Aloise Jiráska Temno. Inscenace v režii Josefa Kačmarčíka má téma nesmiřitelných principů víry, které stojí v cestě lásce.

Třetí inscenací, která bude mít premiéru 12. července, je Čapek a Olga, příběh vztahu dvou slavných osobností meziválečné české kultury. Karla Čapka v něm ztvární Jiří Hána, Olgu Scheinpflugovou Máša Málková. Inscenaci nastudoval režisér Pavel Khek.

„Všechny tři inscenace spojuje fakt, že se odehrávají ve velmi dramatických historických situacích. Dějiny tu jsou nejen kulisou, ale i velmi silným protihráčem. Skrze intimní lidské vztahy nahlížíme na konkrétní historické okolnosti, které připomínají současnou dobu. Nesnášenlivost a agresivita kolem nás – taková je i dnešní realita, která nám není lhostejná,“ objasňuje výběr titulů Mašková.

Letní scéna vršovického divadla Mana nabídne i další tituly. Gin Game se Zuzanou Kronerovou a Dušanem Sitkem nebo komedii Vršovice jsou zlatý, řek’ tatínek, v níž Jiří Lábus vytvoří dvacet různých rolí. Na 15. července je přichystán koncert Václava Neckáře, který představí jak oblíbené hity, tak i komorní písně a balady z novějších alb.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám