Hlavní obsah

Jan Klusák slaví devadesátku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devadesáté narozeniny ve čvrtek oslaví hudební skladatel, literát a herec Jan Klusák, který patří ke stěžejním osobnostem české kultury a umění. Je autorem symfonické, komorní, filmové i scénické hudby, oper Dvanáctá noc, Filoktétes, Zpráva pro akademii či Betram a Mescalinda.

Foto: Petr Hloušek, Novinky

Jan Klusák

Článek

Do hudebního života vstoupil koncem padesátých let minulého století a hned zaujal svou originální hudební řečí, inspirovanou meziválečným neoklasicismem, Stravinským, Hindemithem, Mahlerem i Druhou vídeňskou školou. Jeho skladby vycházejí z přísných racionálních pravidel, zároveň však nepostrádají spontánní muzikalitu, melodičnost i emotivitu.

V šedesátých letech se stal součástí české nové filmové vlny, a to nejen jako skladatel, ale i jako herec. Jako představitel excentrických postav se objevil ve filmech O slavnosti a hostech, Mučedníci lásky, Ovoce rajských stromů jíme, Sedmikrásky, Valerie a týden divů a dalších.

Je autorem scénické hudby pro mnoho divadelních inscenací, spolupracoval s režiséry Otomarem Krejčou a Jiřím Menzelem. K jeho divadelní kariéře patří i účinkování a autorská hudební spolupráce s Divadlem Járy Cimrmana. Přes všechnu bohatost a šíři své tvorby se do povědomí posluchačů asi nejvíce zapsal jako autor hudby k televiznímu seriálu Nemocnice na kraji města.

Hudbu Jana Klusáka interpretují přední orchestry i umělci u nás i v zahraničí. Symfonický orchestr Českého rozhlasu chystá na zahajovacím koncertu příští sezony 30. září uvést v pražském Rudolfinu světovou premiéru Klusákovy čtvrté symfonické básně nazvané Continuo.

Skladatel Jan Klusák: Začínám si připadat dospělý

Kultura

Jan Klusák: Já Cimrmany miloval

Kultura

Reklama

Související témata:
Jan Klusák

Výběr článků

Načítám