Hlavní obsah

Divadla stále zůstávají v online kontaktu s diváky

Právo, Radmila Hrdinová

Ačkoliv vláda rozhodla o povolení kulturních akcí od 11. května, většina divadel tuto možnost nevyužije. Podmínky, které vláda pro divadelní produkce stanovila, především omezení účasti diváků počtem sto osob a nařízený odstup mezi nimi v hledišti, nejsou pro převážnou většinu scén akceptovatelné.

Foto: Viktor Kronbauer

Herec Luboš Veselý je protagonistou inscenace Job vinohradského Studia.

Článek

Většina z nich počítá s obnovením běžného provozu až od nové sezony v září, případně ve druhé polovině srpna. Hlavní kontakt herců s diváky tak probíhá stále formou streamovaných pořadů nebo záznamů představení vysílaných prostřednictvím televizí či sociálních sítí.

Pražské Divadlo na Vinohradech přichystalo divákům záznam nedávno premiérované inscenace Dykovy hry Zmoudření Dona Quijota s Tomášem Pavelkou v titulní roli (6. 5.) i starší, z repertoáru již staženou Frischovu Andorru s Ondřejem Brouskem (8. 5.) a Pirandellova Jindřicha IV. s Jiřím Dvořákem v titulní roli (10. 5.). Také komorní hru Terezy Verecké Na kamenném, kamenném poli (Job) s Lubošem Veselým v hlavní roli (9. 5.).

Pravidelné čtvrteční hovory v rouškách povedou s Robertem Tamchynou z vinohradského jeviště herci Jana Kotrbatá a Tomáš Pavelka (7. 5.).

Městské divadlo Brno nabídne tento týden původní muzikál Odysseia z roku 2006 s hudbou Oldřicha Veselého a živou účastí brněnské skupiny bicích nástrojů Dama Dama v inscenaci režiséra Zbyňka Srby (7. – 8. 5.). Soubor Geisslers Hofcomoedianten uvede záznam autorského kabaretu inspirovaného barokní milostnou poezií i současným partnerským životem s názvem Polibky (6. a 9. 5.).

Amerikánka z pískovny

Inscenace Amerikánka Viktora Tauše s Terezou Rambou a Eliškou Křenkovou dělící se o titulní roli se objevuje online pokaždé z jiného prostředí. Podtitul V poušti naznačuje, že tentokrát bude její scenérií pískovna (7. 5.).

Své inscenace, a to jak činoherní, tak i operní a baletní, zpřístupňuje na svých stránkách i Národní divadlo moravskoslezské z Ostravy. Tento týden je to například záznam kultovní inscenace Můj boj (Mein Kampf) s Janem Hájkem a Vladimírem Polákem v hlavních rolích (6. 5.) či populární operety Mamzelle Nitouche (9. 5.). Své inscenace zpřístupňuje postupně i ostravská Komorní scéna Aréna, Jihočeské divadlo z Českých Budějovic či olomoucké Divadlo Tramtarie, z ostravského Divadla Petra Bezruče je k vidění stále pozoruhodná inscenace Maryši bratří Mrštíků.

Pokračují i živě vysílané a živě vytvářené divadelní seriály. Z libereckého Divadla F. X. Šaldy je to seriál Operace Archa (7. 5.) a z pražského Činoherního klubu Velmi křehké větve (7. 5.).

Pražské Divadlo Viola pozvalo k popovídání režisérku Lídu Engelovou a herečky Danu Černou a Lilianu Malkinu, které se s diváky podělí o své vzpomínky z Violy (6. 5.). Divadlo Ungelt uvítá ve své talk show s Milanem Heinem herečku a operní pěvkyni Soňu Červenou a spisovatele a publicistu Jefima Fištejna (7. 5.).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám