Hlavní obsah

Divadelní premiéry nabídnou Lakomce, Mandragoru i Hilara

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divadelní premiéry konce druhého březnového týdne ovládne klasika i ohlédnutí za významnou osobností českého divadla. Činohra pražského Národního divadla se chystá vzdát poctu legendárnímu divadelnímu režisérovi, básníkovi, kritikovi, prozaikovi a dramatikovi Karlu Hugo Hilarovi, který byl od roku 1921 až do své smrti v roce 1935 uměleckým šéfem souboru. Stávající umělecký šéf Činohry ND Daniel Špinar se cítí být jeho následovníkem.

Foto: Petr Neubert

V inscenaci Za krásu si roli režiséra Hilara zahraje třináct hereček.

Článek

„Musím přiznat, že s ním mám mnoho společného. Vyznávám jeho vášeň k divadlu, je mi blízký jeho expresionistický styl, smysl pro obraz, pro jazyk a rytmus. Miloval velký prostor a velké emoce,“ říká Špinar, který pro poctu Hilarovi zvolil netradiční tvar. V Hilarově roli se vystřídá celkem třináct hereček, které navíc budou hrát v prostoru hlediště Nové scény ND, zatímco diváci usednou na jevišti. Premiéra Špinarovy inscenace s názvem Za krásu se koná ve čtvrtek 14. března.

Ostravská Komorní scéna Aréna se vrací k známé renesanční komedii Mandragora italského politika, historika, filozofa a autora Niccola Machiavelliho. Pětiaktová hra vypráví o podvedeném manželovi a o tom, jak se tento podvod nakonec vyplatil všem zúčastněným. V překladu Jaroslava Pokorného ji se souborem Arény nastudoval režisér Ivan Krejčí. Premiéra se koná v sobotu 16. března a všechny březnové reprízy už jsou předem vyprodány.

Ke klasice sáhlo i Klicperovo divadlo v Hradci Králové, které ve stejný den uvádí premiéru nejznámější Molièrovy komedie Lakomec. Inscenace vzniká v režii Michala Háby, takže lze očekávat, že nepůjde o ryze tradiční přístup k autorově textu.

„Molièrovy hry jsou dodnes klasikou, rozhodně ale ne suchou, mrtvolnou. A těžko mohou být jen příjemnými komediemi k pobavení. Těším se, co na naši interpretaci řeknou diváci,“ říká režisér Hába. A reklamní slogan k inscenaci dodává: „Maniakální touha po penězích a podvod jako legitimní řešení problému byly aktuálním tématem už v roce 1668, pojďme se tomu společně s největším francouzským dramatikem vysmát i dnes.“ V hlavní roli hamižného Harpagona se hradeckým divákům představí herec Filip Richtermoc.

Naivní divadlo v Liberci uvádí v sobotu 16. března premiéru zcela nové hry svého kmenového dramatika Víta Peřiny. Pod zvukomalebným názvem Šššš. Šššš! Hůůů! Haf! se skrývá hra o pejscích a vlacích. „Na speciálně upraveném jevišti v těsné blízkosti diváků vzniká postupně velká železnice a odvíjí se příběh pejska, který během pátrání po své psí kamarádce překonává strach z neznáma a vrhá se po hlavě vstříc velkému železničnímu dobrodružství,” přibližuje autor textu příběh, který je určen nejmenším divákům od dvou let. Inscenaci připravila režisérka Michaela Homolová a dvě premiéry se odehrají od 15 a 17 hodin ve Studiu libereckého Naivního divadla.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám