Hlavní obsah

Děti v Arše napodobují dospělé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Výjimečné dílo nabízí v pátek a v sobotu pražská Archa, kde uvádí belgické divadlo Victoria svoje slavné představení Übung (Cvičení), které v roce 2001 získalo cenu za nejlepší vlámskou a holandskou inscenaci. Kromě Belgie a Nizozemí byla uvedeno také v dalších osmi evropských zemích a v Kanadě.

Foto: MD Zlín

V roli J. A. Komenského se představí Radoslav Šopík.

Článek

Představení režiséra a herce Josse De Pauwa je postavené na velmi originálním nápadu. Šest dětí ve věku okolo 12 let do detailů napodobuje chování dospělých lidí v černobílém filmu, který se promítá za nimi. Syrově, naturalisticky natočený film zachycuje večírek v luxusní vile, kterého se účastní šest lidí. Ti postupně ztrácejí zábrany, už se nebaví jen o drahých autech, sbírkách umění, bazénech, a tak na povrch vystupují i věci, které měly zůstat utajeny.

Jedna z postav - Ria - nakonec říká: "Jaký je dnes ráno klid! Včerejší večer byl ale dost rušný a všichni podráždění. Každý je z nějakého důvodu nešťastný. Moje matka říká, že v životě všichni v nitru zadržujeme slzy, vztek a zklamání. A jednoho dne večer za pomoci alkoholu všechny tyto věci, z kterých jsme nešťastní, vyplavou na povrch... Možná se to tak má ale stát."

Děti jsou stejně oblečené jako herci ve snímku a věrně imitují intonaci, smích i rostoucí opilost nebo flirtování dospělých herců. A divák se může uvažovat, zda si děti jen hrají, či se takto připravují na život mezi dospělými.

S tvorbou Josse De Pauwa se čeští diváci měli možnost setkat v Arše v roce 2001, kdy zde byl uveden scénický koncert Larf.

Reklama

Výběr článků

Načítám