Hlavní obsah

Designéři rozdali ceny: absolutními vítězi duo Vrtiška & Žák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výroční ceny Czech Grand Design ovládlo duo Vrtiška & Žák. Novou členkou Síně slávy je přední módní návrhářka a profesorka Liběna Rochová. Ocenění v osmi kategoriích převzali vítězové v úterý během ceremoniálu v pražském Hudebním divadle Karlín.

Foto: Milan Malíček, Právo

Liběna Rochová vstoupila do Síně slávy

Článek

Absolutními vítězi – Grand Designéry roku 2021 se stalo etablované duo Roman Vrtiška & Vladimír Žák. „Neustálým vzájemným ping-pongem se doplňujeme a vyvažujeme,“ tvrdí také vítězové v kategorii Designér roku. Odborná porota ocenila tři jejich počiny: kolekci umyvadel a koupelnového nábytku, parkovou lavičku a „dechberoucí“ katamarán.

Trofej v podobě pětikilového pečetidla si odnesli i návrháři Jan Kloss a Darina Zavadilová, za kolekci bot značky Pár. Akademie ocenila spojení precizního řemesla a prvotřídního designu v kolekci hodinek Aerodynamic, které navrhlo Studio Olgoj Chorchoj designérů Michala Froňka a Jana Němečka.

Fotografem roku 2021 se stal Vojtěch Veškrna, mezi grafickými designéry zazářila Adéla Svobodová. V kategorii ilustrace zabodovala kniha Město pro každého, která je společným dílem architekta Osamu Okamury, fotografa Pavla Horáka a výtvarníků Davida Böhma a Jiřího Franty. Objevem roku byla vyhlášena čerstvá absolventka UMPRUM Monika Martykánová za porcelánové sošky Alegorie Covidu a cenu pro Výrobce roku získala firma Master & Master. Tvorba vítězů a finalistů je k vidění v pražské Galerii České spořitelny do 10. dubna.

Reklama

Související témata:

Související články

FOTO: Méně známá tvorba Jaroslava Róny

Výstava s názvem Architektony představuje dílo malíře a sochaře Jaroslava Róny. Ten je autorem mnoha děl ve veřejném prostoru a v 80. letech tvořil i modely...

Výběr článků

Načítám