Hlavní obsah

Derniéru nejsprostší hry Dejvického divadla Ucpanej systém sledovali lidé ve 129 kinech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ucpanej systém, nejsprostší inscenace v historii Dejvického divadla, měla ve středu večer po jedenácti letech derniéru. Na ni se mohl dostat téměř každý, probíhala totiž nejen v divadle, ale v přímém přenosu ji přenášelo také 129 kin po celé České republice. Kromě toho ji promítalo rovněž Velvyslanectví ČR V Kodani.

Foto: Dejvické divadlo/Hynek Glos

Ucpanej systém a Ivan Trojan jako Bůh

Článek

Dejvické divadlo, které je kapacitou poměrně malé a sehnat do něj lístky je téměř nadlidským úkolem, dalo o této variantě derniéry lidem zprávu prostřednictvím sociálních sítí v půlce března. A od té doby také narůstal počet kin, která se ji rozhodla přenášet. Derniéra nejen v divadlech, ale i kinosálech byla vyprodaná.

Divadelní hra, kterou podle povídek z knihy a scénáře k filmu Irvina Welshe Acid House v divadle režíroval Michal Vajdička, měla premiéru v únoru 2012 a získala Cenu Alfréda Radoka za nejlepší inscenaci roku 2012. Ivan Trojan, který v ní hrál hlavní roli Boha, ji za svůj herecký výkon obdržel také a byl za roli nominován také na cenu Thálie. Kromě něj v představení například hráli Václav Neužil, Miroslav Krobot, Martin Myšička, Jaroslav Plesl, Klára Melíšková či Lenka Krobotová.

„V poněkud bizarní podobě pokáleného Boha je Ivan Trojan nejen sarkastickým glosátorem všeho dění, ale především dotváří dokonalý obraz vyprázdněného světa. Přispívá tak zásadně k zvýraznění tématu inscenace, která je zábavná i depresivní, kde za smíchem vzápětí mrazí. Stejně jako z metafory lidské společnosti, která už Boha ani nepoznává,“ popsala odborná porota Ceny Thálie Trojanovu roli.

Samo divadlo v programu varovalo, že se jedná o nejsprostší inscenaci v historii DD a upozorňovalo na velký počet vulgárních slov, které jsou součástí dialogů hry, která proto nebyla vhodná pro diváky mladší patnácti let a ty, co jsou citlivější na způsoby vyjadřování.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Dejvické divadlo

Reklama

Související témata:
Derniéra

Související články

Dejvické divadlo oslavilo třicátiny s humorem

Pražské Dejvické divadlo oslavilo v pátek třicet let od svého prvního představení. Onoho 14. října 1992 uvedl školní inscenaci hry Matěje Kopeckého Johanes...

Dejvické divadlo v Bruselu

Jedno z nejlepších českých divadel opět vyjelo do zahraničí. Dejvické divadlo se v rámci českého předsednictví představí bruselskému publiku.

Výběr článků

Načítám