Hlavní obsah

Depešácký sen: Alan Wilder si po 15 letech zahrál s Depeche Mode

Novinky, Luděk Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Už 15 let se příznivci kultovní britské kapely Depeche Mode trápí odchodem klíčové osobnosti této legendy. Alan Wilder, který v osmdesátých a na začátku devadesátých let vytvořil a definoval nezaměnitelný zvuk a styl této legendy, ovšem ve středu šokoval návštěvníky koncertu DM v londýnské Royal Albert Hall, když se objevil na pódiu, aby skladatele a příležitostného zpěváka Martina Gorea doprovodil v jejich společné nesmrtelné klavírní baladě Somebody.

Článek

Skladba Somebody z alba Some Great Reward z roku 1984 otevřela přídavek středečního londýnského charitativního koncertu na podporu onkologických pacientů. Martin Gore rozvášněnému publiku oznámil: "Máme zde dnes večer velmi vzácného hosta - Alana Wildera!" načež davy depešáckých fandů propukly v nevěřícnou euforii.

Emotivní skladbu Somebody, kterou Gore ve studiu nazpíval nahý, zahrál Wilder na speciálně přistavené akustické pianino. Jeho interpretace dala vzpomenout na legendární záznam koncertu Depeche Mode v kalifornské Pasadeně na živáku s názvem 101 z roku 1988. Prostě jako by nikdy neodešel.

Společné vystoupení podle Wildera inicioval zpěvák Dave Gahan. "Dave mě kontaktoval před pár týdny a zeptal se mě, zda bych se k nim nepřidal na pódiu. Ujistil mne, že každý ve skupině je tím nápadem nadšen," řekl k tomu někdejší aranžérský mozek Depeche Mode. "Bylo skvělé znovu všechny vidět a také trochu toho dohnat, bylo to poprvé, co jsem 'viděl' vystoupení Depeche Mode," dodal.

Wilder byl členem kapely od roku 1983, kdy s Depeche Mode nahrál přelomové album Construction Time Again. Byl to on, kdo do kapely přinesl nový přístup k experimentování se zvukem. Stal se průkopníkem tzv. samplingu, zdánlivě nehudební zvuky, šumy a ruchy dokázal zakomponovat do Goreových písní, a vetknout jim tak jejich jedinečný charakter. Tento přístup poté okopírovaly stovky dalších umělců a od druhé poloviny 80. let až dodnes se běžně používá. Primát v pop-music v tomto směru však náleží právě Wilderovi.

Wilder opustil Depeche Mode v roce 1995  po vyčerpávajícím turné k albu Songs of Faith and Devotion. Jako důvod tehdy uvedl frustraci ze vztahů v kapele. Od té doby se věnuje svému projektu Recoil. Ten byl až dosud výhradně studiovou záležitostí, ovšem  letos se Alan Wilder rozhodl vyrazit na turné s pódiovou prezentací Recoil. V rámci tohoto turné zavítá 17. dubna i do Prahy. V Kulturním centru Vltavská (bývalé Belmondo) představí první výběrové album Recoil s názvem Selected a fanoušci DM už vstupenky rychle skupují. Více informací na depechemode.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám