Hlavní obsah

Depardieua v Cannes nechtěli, aféru Strauss-Kahn promítne neoficiálně

Novinky, Stanislav Dvořák

Gerard Depardieu hraje ve filmu Welcome to New York podle příběhu politika Dominiqua Strauss-Kahna obviněného ze sexuálního násilí. Bude se promítat v Cannes, ale ne přímo na festivalu, nedostal se totiž do programu. Projekce se koná v pátek na soukromé pláži. Producent naznačil, že o filmu ve Francii od začátku nikdo nechtěl slyšet.

Foto: Rasul Yarichev, Reuters

Gerard Depardieu

Článek

Ekonom a politik Dominique Strauss-Kahn byl ve Francii ministrem průmyslu a ministrem financí. Vypracoval se až do čela Mezinárodního měnového fondu, jeho kariéru však zničila aféra se sexuálním napadením, ke kterému mělo dojít v newyorském hotelu. S dotyčnou ženou ale dosáhl mimosoudní dohody a obvinění byla stažena.

Ačkoliv je film založen na příběhu Strausse-Kahna, Depardieuova postava se jmenuje Deveraux. Většina tvůrců pochází z Ameriky, včetně režiséra Abela Ferrary, ve Francii měli údajně všichni strach něco tak kontroverzního produkovat.

V zemi také film nejdříve nepůjde do kin, ale bude na placených internetových stránkách. „Zjistili jsme, že je to dokonalý film pro experiment s tímto typem vydání. Získáme nejširší možné publikum rychleji a s menší investicí... a zachováme určitou zvědavost kolem filmu, než začne tisk odhalovat, o čem je,” řekl producent Vincent Maraval.

„Žádná francouzská televize to nechtěla financovat, všichni nás varovali, že to nemáme točit, přátelé i nepřátelé,” dodal Maraval, který se domnívá, že ve Francii existuje nezdravý „incestní” vztah mezi médii a politickými elitami. Depardieu proto vložil do filmu vlastní peníze. Jeho ženu hraje Jacqueline Bissetová.

Prestižní filmový festival v Cannes proběhne 14. až 25. května a do oficiálního programu se letos dostal jeden celovečerní český film - Cesta ven scenáristy a režiséra Petra Václava. Byl vybrán do přehlídky nezávislých filmů. Do českých kin bude uveden 29. května.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám