Hlavní obsah

Dědicové Alfonse Muchy: Nedovolíme stěhování Slovanské epopeje

• Aktualizováno
Právo, ČTK, Peter Kováč

Muchova rodina v pondělí 7. června požádala soud o vydání předběžného opatření. Chce tak zabránit stěhování Slovanské epopeje do pražského Veletržního paláce.

Foto: Petr Horník, Právo

John Mucha se svou matkou a právním zástupcem (vpravo)

Článek

Nadaci Alfonse Muchy a jeho rodině se nelíbí, že jde pouze o dočasné opatření a požadují konečné umístění. Epopej je v současné době v Moravském Krumlově. Pražský magistrát, který dílo vlastní, ho ale chce přestěhovat do Veletržního paláce, prý kvůli špatnému stavu krumlovského zámku.

Obrazy by se měly stěhovat v létě. Expozice by se měla v paláci, ve kterém sídlí Národní galerie, veřejnosti otevřít na konci září.

Alfons Mucha věnoval Praze obrazy s tím, že město pro ně vystaví novou galerii. Na tomto požadavku dlouhodobě trvá také malířův vnuk John Mucha, který je zároveň prezident Muchovy nadace. Nový pavilon by rád viděl na Letné. Veletržní palác považuje za provizorium a obává se, že by kvůli tomu mohl padnout záměr výstavby nové výstavní síně.

Cyklus dvaceti pláten, který zobrazuje náměty ze slovanské historie, je na moravskokrumlovském zámku více než 45 let. Praha smlouvu o zápůjčce už několikrát prodloužila [celá zpráva].

John Mucha na tiskové konferenci uvedl, že má investora na muzeum Epopeje, které by se postavilo na pražské Letné. Na soud se rodina podle jeho slov obrátila v zájmu ochrany díla Alfonse Muchy, aby se zamezilo zbytečnému stěhování Epopeje z místa na místo bez toho, že by padlo rozhodnutí o jejím konečném umístění.

Jiří Wolf, tiskový mluvčí magistrátu, uvedl, že město Praha považuje postup Muchovy rodiny za politováníhodné nedorozumění. Zámek v Moravském Krumlovu je podle něj ve velmi špatném stavu a proto magistrát jedná s Národní galerií o výstavě Slovanské epopeje ve Veletržním paláci, která by připomněla výročí prvního vystavení tohoto díla v Praze.

Foto: Petr Horník, Právo

John Mucha se svou matkou, v odraze v zrcadle jejich právní zástupce

„Tato výstava nic nemění na tom, že Praha nadále hledá prostor pro vybudování samostatné expozice pro Muchovu Slovanskou epopej,“ uvádí se ve stanovisku magistrátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám