Hlavní obsah

Darquila aneb Jak se Berlusconi přiživil na neštěstí

Právo, Věra Míšková, Cannes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cannes

Světla nad nedávno zaplavenou a poničenou Croisette se rozzářila, odhalila opravenou pláž i nablýskaný festivalový palác a zaměřila se na první hvězdy.

Článek

Davu kameramanů a fotografů pózovali členové poroty, z nichž například herečka Kate Beckinsaleová zvolila pro tuto příležitost velkou róbu s nadýchanou vlečkou, Cate Blanchettová, která hraje v zahajovacím filmu Robin Hood dlouhovlasou brunetu, se opět změnila v zářivou blondýnu s elegantním krátkým účesem a úchvatnými šaty, dáma britského filmu Helen Mirrenová před fotoaparáty vřele líbala manžela.

Její krajanka Kristin Scott Thomasová se ujala role moderátorky večera, Tim Burton se jako obvykle neučesal, Salma Hayeková v tmavě vínové róbě předvedla ladné křivky dokonalého těla a Russel Crowe od natáčení Robina Hooda nezhubnul ani se neoholil. Režisér Ridley Scott nepřijel, má prý něco s nohou – ale možná také četl recenze…

Crowe s Blanchetovou okouzlili novináře vtipem a vstřícností určitě víc než film sám.

„Myslím, že kdyby žil Robin Hood dnes, snažil by se vyrovnat skóre s Wall Street, s finanční krizí, s bankami. A kdyby byl teď tady, rozdal by si to s monopolem médií,“ řekl Crowe na tiskovce a Blanchetová na otázku, co si myslí o Marion v předchozích filmech, s úsměvem odpověděla: „Žádné si nepamatuji. Marion je překrásná, ale já bych radši hrála Robina Hooda.“

„Jako kluk jsem miloval všechny filmy i seriály, Robin byl toho částí,“ řekl Crowe.

Striptýz a Berlusconi

Ve čtvrtek začaly všechny oficiální sekce včetně soutěžní, která uvedla první francouzský příspěvek Tournée, v němž se režisér a herec Mathieu Amalric vydal na turné se skupinou striptýzových tanečnic. Pohazovaly více než bujnými vnadami na pódiích a tedy i na plátně s nevídaným entusiasmem, ale o mnoho víc než sled jejich vystoupení film navzdory Amalricově lopotné snaze pronášet četná životní moudra nepřinesl.

Velký zájem přivolal samozřejmě na dokument Darquila italský ministr kultury Sandro Bondi, když kvůli jeho uvedení oznámil veřejně svůj bojkot Cannes. Takový akt má vždy stejný účinek – na film se stála hodinová fronta. Dlužno říci, že je vtipný, pro Berlusconniho a jeho parazitování na loňském zemětřesení ve městě l´Aquila velmi nelichotivý a i v obecném měřítku vypovídající mnohé o aroganci a cynismu moci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám