Hlavní obsah

Daniel Landa o muzikálu Tajemství

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Muzikál Daniela Landy Tajemství má premiéru ve čtvrtek v Divadle Kalich. Herce a zpěváky bude doprovázet živý orchestr. Složitý příběh vznikl na starší námět. Landa před osmi lety uspěl s muzikálem Krysař, patří k našim nejpopulárnějším interpretům

Článek

Proč jste napsal Tajemství?

Před sedmi lety jsem měl námět na filmový scénář, v němž lékařka pátrá po velikém tajemství. Loni mě oslovili lidé z Divadla Kalich, že by potřebovali hru. Neměl jsem čas na nic původního, připravoval jsem gangsterku. Nabídl jsem ale, že upravím Bergmanovu Sedmou pečeť. Jenže Bergman nám nedal svolení. Loni v červenci najednou vyvstala otázka, co hrát. Sáhl jsem po starém námětu Tajemství. Pořádně jsem začal až v lednu, a jelikož bylo málo času, nešlo to jinak, než se napojit na nějaký informační kanál a myšlenky jen zaznamenávat. Dva měsíce jsem měl zavřené oči a psal texty a hudbu.

Tajemství přináší vcelku složitý příběh. Je to pro muzikál únosné?

Využíváme určitou funkční schematičnost, z dramaturgického hlediska to funguje. Příběh je v prvním plánu naprosto srozumitelný. Pak už záleží na divákovi, kam až se bude chtít ponořit. Mohu říct, že zadní rozměr je velmi hluboký. Kdo bude vnímat druhý plán, jde správně.

Je to cíl?

Určitě. První plán je klíčem k dalším obzorům.

Musel jste jistě nastudovat spoustu literatury. Lze to nějak vyčíslit?

Jsou to stovky hodin. Nechci říct promeditovaných nebo promodlených, to není přesné a je to zavádějící. Používal jsem určitou sílu, která pracovala za mě. Konkrétní informace mám podložené knihou, stačilo naslepo sáhnout do knihovny a našel jsem to. Mnohé je ale z takzvaného centrálního informačního systému, který leží mimo knihy. Psal jsem automaticky, schémata jsou z podvědomí. Nebyl čas nic vymýšlet.

Jak se příběhu oddávali lidé, kteří jej na pódiu ztvární?

Pochytali ho celkem rychle. Jsou mezi nimi tací, kteří po měsíci zkoušení zachytili tu nejskrytější dimenzi a začínají svůj život vnímat v dalším rozměru. Určitě to některé donutilo zamýšlet se nad kvalitou života. Je to pro mě obrovská čest, protože k tomu má Tajemství mimo jiné sloužit.

Je pravda, že písnička Volám z konce představení je stará šest dnů?

Je to pravda. Dodal jsem ji jako poslední.

Čeho se na premiéře obáváte?

Ničeho. Když vypadne proud, jsme jenom lidi, když někdo zapomene text, jsme jenom lidi, a když to někdo špatně pochopí, je jenom člověk. Nemám obavy, nebyl jsem schopen napsat nic lepšího.

Anketa

Půjdete se podívat na muzikál Tajemství?
Ano
78,4 %
Ne
11,2 %
Ještě nevím
10,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 384 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Muzikál Tajemství odhalí Landa v březnu

Nové muzikálové drama Daniela Landy Tajemství bude mít premiéru 31. března v pražském Divadle Kalich. V hlavních rolích se v něm představí Lucie Vondráčková,...

Výběr článků

Načítám