Hlavní obsah

Daniel Landa: Kdo se nevyvíjí v názorech, je hlupák

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák a skladatel Daniel Landa se na nové desce Neofolk ocitl v zatím nepoznané pozici. Pakliže na svých předcházejících počinech pouze kritizoval a čílil se, tentokrát nabízí i řešení. Neofolk je příběh, který putuje od dětství přes razantní pojmenování problémů země až k přesvědčení, že nejlepším lékem je pochopit svou duši.

Foto: Jan Řehounek

Zdeněk Hazdra, Petruška Šustrová a Pavel Fojtík zahajují výstavu.

Článek

Vydáváte album Neofolk. Proč jste ho tak pojmenoval?

Na desce se zjevně objevují folkové prvky, některé písničky mají skoro folkový atribut, přitom to není klasický folk. Když už existuje nu-metal nebo neo punk, proč by nemohl být neofolk. Je to myšleno napůl jako žert.

Vy jste ale byl vždy považován za rockového zpěváka a i na nové nahrávce jsou dominantní ostré kytary. Není to trochu zavádějící?

Řekněme, že "neo" před slovem "folk" v sobě obsahuje ten kytarový nářez. Nedržel jsem se žádného žánru, deska končí pseudolidovou písní, která je vlastně úplně folková. Měl jsem chuť to takhle udělat. Neofolk chápu jako takový pytel, do kterého patří i úvodní písnička Táta, což je hrozný nářez.

Co má deska posluchačům sdělit?

Dlouho jsem to pořádně nevěděl, ale pak jsem si uvědomil, že album ovlivnilo do značné míry mé soužití s hudbou Karla Kryla. V červnu jsme uspořádali bohoslužbu na jeho počest v Praze na Vyšehradě. Při přípravě na tu akci jsem si uvědomil, že bych se neměl bát pojmenovat některé složité věci. Na desce je písnička Blaničtí. Chápu, že ten název může s někým pořádně zamávat.

Kryl mě ale pobídl k tomu se s respektem do takových témat pouštět. Na předcházející desku 9mm argumentů bych asi ještě nic podobného napsat nedokázal. Dlouho jsem nechával ruku zaťatou v pěst, abych se mohl bránit. Najednou zjišťuji, že daleko větší odvaha je ji rozevřít a podávat lidem. To mě naučil Kryl.

Celý rozhovor s Danem Landou nejen o jeho nové desce přinese úterní vydání deníku Právo.

Reklama

Související články

Rockquiem bylo při premiéře rozpačité

Nedělní premiéra hudebně-scénického Rockquiem ukázala, jak těžké je s důstojností a úctou převyprávět původní Mozartovo Requiem, na jehož motivy vzniklo....

Daniel Landa vzpomene na Kryla

Daniel Landa chystá na léto nové album Neofolk. Ještě předtím ale připomene odkaz Karla Kryla, 11. června uspořádá ve vyšehradské bazilice Minor sv. Petra...

Výběr článků

Načítám