Hlavní obsah

Dan Bárta si v Praze zazpívá s Bobbym McFerrinem

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavný bývalý rocker, později funker a nyní již nezařaditelný zpěvák Dan Bárta podpoří stejně jako chlapecký sbor Boni Pueri koncert hvězdného Bobbyho McFerrina 15. května v pražském Kongresovém centru.

Článek

„Vybrané hosty spojuje špičková interpretace, pohotové muzikantství, schopnost improvizovat a také notná dávka odvahy. Jsem rád, že můžeme mladým českým umělcům poskytnout takto unikátní příležitost, při které budou diváci moci sledovat dobrodružství spontánní hudební komunikace.

V průběhu večera dostane svou příležitost po boku Bobby McFerrina Dan Bárta a Clarinet Factory, chlapecký sbor Boni Pueri ho podpoří z míst pro publikum umístěných přímo na pódiu,“ říká Marek Vrabec, umělecký ředitel projektu Strings of O2.

O tom, že Bobby McFerrin je génius, už asi dnes není třeba nikoho přesvědčovat. Nezaměnitelný zpěvák, multiinstrumentalista a úžasný showman, který má spadeno na jazz, world music i klasiku (a přitom dokáže vymyslet i nadčasový popový hit Don't Worry Be Happy), za svou dlouhou kariéru posbíral deset cen Grammy a prodal milióny desek.

.: Dan Bárta na O2 Sázavafestufoto: PRÁVO/Petr Hloušek

Dan Bárta sice není tak světová hvězda jako McFerrin, ale svým neustálým hledačstvím se mu trochu podobá. V Česku patří ke špičce už od devadesátých let minulého století.

Nejdříve na sebe upozornil v rockové formaci Alice, později přesedlal na funky ve slavné skupině J.A.R a pak vytvořil osobitý nadžánrový projekt Illustratosphere, který sice nevyprodává sportovní haly, ale obohatil Bártův projev a posunul ho do dalších hudebních oblastí.

Také chlapecký sbor Boni Pueri patří mezi respektovaná hudební tělesa. Dosud absolvoval více než 2 500 samostatných koncertů po celé Evropě, severní Americe a Asii, vydal třináct vlastních nahrávek a na dalších dvaceti se podílel. Díky pravidelnému pořádání profesionálních koncertních turné po USA, Kanadě, Jižní Koreji, Velké Británii, Nizozemí, Dánsku, Francii, Itálii, Německu a jinde se sbor významně podílí na exportu české kultury. Sbormistry Boni Pueri jsou Pavel Horák a Jakub Martinec.

Posledních pár desítek lístků na koncert je v prodeji v síti Ticketpro.

Již tento pátek uvede Česká televize na ČT2 ve 21.25 pořad Bobby McFerrin a překvapení. Nenechte si ho ujít, chcete-li vidět, jak Bobby McFerrin pracuje se zpívajícím baskytaristou Richardem Bonou, artistkou, violoncellistkou, stepařem a vlastně i s celým publikem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám