Hlavní obsah

Cypress Hill na Rock For People

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÝ BROD

Ve čtvrtek 3. července začíná jeden z nejvýznamnějších tuzemských festivalů rockové hudby - českobrodský Rock For People. Původně jednodenní přehlídka lokálních skupin se za devět let rozrostla do nebývalých rozměrů. Letos poprvé potrvá celé čtyři dny, přičemž se na pěti pódiích se představí 145 hudebních a divadelních souborů mnoha žánrů.

Foto: Miroslav Škampa

Plakát

Článek

Největší hvězdou jsou rapoví Cypress Hill z Los Angeles, kteří vystoupí v pátek. Dalšími zahraničními hosty jsou irští tvrdě rockoví Therapy?, kteří zahrají v neděli, a Levellers kombinující punk s lidovou hudbou, kteří budou hrát v sobotu.

Z českých luhů a hájů

Chybět nebudou ani přední tuzemské soubory včetně Kabátu, Monkey Business, Chinaski, Kryštofa, Migu 21 a Tata Bojs. Před Levellers zahrají  Divokej Bill a Tři sestry. Přijede ale také folkrockový písničkář Vlasta Redl, Ida Kelarová a Traband. Za zmínku stojí také vystoupení Snake Eaters s Bradem Strattonem a premiéra nové kapely Ivana Hlase Růžový brejle.

Hlavní hvězdou Cypress Hill

Cypress Hill patří k nejúspěšnějším amerických rapovým kapelám. Jejich druhé album Black Sunday z roku 1993 se dostalo dokonce do čela amerického žebříčku. I na dalších deskách skupina zůstávala věrná uvolněnému tempu a sázela na psychedelické motivy. "Mohli bychom hrát tvrdé, útočné písně," říká discjockey Muggs, který má na starosti hudební složku skladeb, "ale nechceme dělat totéž, co ostatní. Vyhovují nám pomalá tempa, jsou fajn, když kouříte trávu."

Hudební doprovod jejich rapu není nijak jednoduchý. "Neumím hrát na žádný nástroj, ale to mě nijak netrápí, protože jsem discjockey a desky jsou pro mě tím nejlepším nástrojem zvuku," říká DJ Muggs. "Někdy jich dohromady smíchám dvacet, abych dosáhl požadované nálady."

Neustálý vývoj

Přestože rapovým kapelám je často vytýkán monotónnost a stereotyp u Cypress Hill tomu tak není. Například třetí deska Temple Of Boom z roku 1995 se lišila od předchozích dvou. "Snažil jsem vytvořit desku s gotickou atmosférou, která by působila středověce a měla chrámový zvuk" vysvětluje odlišný charakter třetího alba Muggs. A ani potom skupina neustrnula a dále se vyvíjela, přičemž začala spolupracovat s živými muzikanty. Ti se skupinu doprovázejí jak na koncertech, ale objevují se i na novějších deskách, jako byli Skull & Bones a Stoned Raider. Bubeníka Erika Boba je nutné považovat za člena kapely. A s Cypress Hill pravidelně hrají velmi často také kytaristé Jeremy Fleener a Andy Zambrano.

Rap s rockery

Spolupráci s živými muzikanty si Cypress Hill poprvé vyzkoušeli v roce 1993 na albu písní z filmu Judgement Night. Skladbu Real Thing vytvořili spolu s Pearl Jam a I Love You Mary Jane se Sonic Youth. Muggs to považoval za velkou zkušenost. "Zpočátku jsem si nebyl jistý jak dopadne spojení rockerů s rappery, protože to pro nás bylo něco úplně nového, ale nakonec spojení živých muzikantů s discjockeyi vyšlo skvěle." Přestože tehdy si myslel, že jde o ojedinělý experiment, po letech se ukázalo, že právě tudy vedla cesta.

Důležité jsou také španělské verze písní, které nakonec vyšly na výběru Los grandes exitos en Epsaňol, protože členové souboru jsou latinskoamerického původu: "Chceme, aby posluchači v Jižní Americe pochopili, o čem jsou naše písně, protože rapujeme v losangeleském slangu."

Cypress Hill však záměrně neříkají, co svými písněmi sledují. "Věříme v otevřenost interpretace," říká Muggs, "necháváme na představivosti posluchače, aby si v naší muzice našel, co chce, třeba nějakou filosofii." Cypress Hill si také chtějí uchovat svoje undergroundové kořeny. "Nám nevadí, že nás ve Spojených státech nehrají v rádiích a že naše klipy vysílají jen lokální televizní stanice. Děláme desky, pro lidi, kteří mají rádi hip hop a ne pro posluchače rádií nebo televizní diváky. Hlavní jestli se líbí jim a ne jestli je někde hrají."

Reklama

Výběr článků

Načítám