Hlavní obsah

ČT chystá několik dokumentárních cyklů o české vědě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká televize (ČT) připravuje několik rozsáhlých dokumentárních cyklů a filmů, které se věnují české vědě, jejím objevům i osobnostem. První z nich, sedm dokumentárních pořadů České zázraky, představí příběhy slavných českých vědců, jejichž objevy zásadně změnily život a společnost.

Foto: Petr Horník, Právo

Dan Bárta provede diváky cyklem o záchranných programech ohrožených živočišných druhů.

Článek

Další, pětidílný dokumentární cyklus Dobrodružství archeologie se bude věnovat práci českých archeologů ve světě. Zpěvák a entomolog Dan Bárta provede diváky cyklem o záchranných programech ohrožených živočišných druhů, které v zahraničí řeší Češi.

Generální ředitel ČT Petr Dvořák řekl, že televize vyšla ze zkušenosti, kterou získala loni, kdy se kolem pořadu Hyde Park Civilizace vytvořilo stabilní jádro autorů. Televize díky tomu měla blíž k vědcům a zároveň se loni stala partnerem Akademie věd ČR k jejímu 125. výročí.

„Řekli jsme si, že v letošním roce, který je Rokem české vědy, se pokusíme naše aktivity systematizovat,” řekl Dvořák. Proto vznikla v ČT redakce se specializací na vědu. Připravuje pořady a vstupy vědců do vysílání ČT a zároveň bude koordinovat aktivity v jiných typech pořadů, které nejsou zpravodajské. Předseda AV ČR Jiří Drahoš dodal, že popularizace je společným dílem vědců a médií. Věří, že nová redakce vědy na ČT zlepší vnímání vědy u širokého publika.

Špičkoví lékaři

V chystaném dokumentárním cyklu Doktoři ČT přiblíží práci třech špičkových lékařů a jejich týmů. Díky nim diváci nahlédnou do zákulisí nemocničních oddělení neurologie v Ústřední vojenské nemocnici, oddělení kardiologie Nemocnice Na Homolce a plastické chirurgie Fakultní nemocnice v Olomouci. „Ukáže i pozadí týmů a základní informaci, které diváci nenajdou v komerčních seriálech. Že opravdu tou centrálou, o co týmům jde, je pacient,” poznamenal Dvořák. Cyklus se bude vysílat příští jaro.

Dalším pětidílným cyklem je Člověk, to je věda. Představí zajímavé české objevy a vědce pomocí moderních grafických technologií. Pořad podle scenáristy Zdeňka Holého vznikl pro popularizaci myšlenek vědců, kteří se zabývají člověkem. Například šestidílný cyklus o životě pod vodou a kolem vody Magické hlubiny zase zmapuje základní typy české přírody spojené s vodou a krajinou kolem ní.

„Kromě dokumentárních cyklů připravujeme i dokumentární filmy. Jeden z nich, který diváci uvidí na jaře příštího roku, je Mendel – otec genetiky, což vlastně je jeden ze zakladatelů (genetiky a moderní biologie), kteří mají české kořeny,” uvedl Dvořák.

Cyklus Cesty za zvířaty představí principy české ochrany přírody ve světě i české badatele, kteří působí většinou v tropických zemích. „Jeli jsme se tam podívat. Naším úkolem je diváka seznámit s jejich motivací a důvodem, proč tam jsou, a různými peripetiemi a částečně i popsat projekt a jeho naplnění,” dodal Bárta. Šest dílů uvede například mořské želvy a mangrovové lesy v Indonésii i záchranu antilop Derbyho v Senegalu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám