Hlavní obsah

Čínský film Hrdina je pastvou pro oči

Novinky, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Především milovníci oscarového Tygra a draka si užijí na čínském filmu režiséra Zhang Yimoua Hrdina. Základem je stará čínská legenda, bojové scény v úchvatné baletní choreografii popírají fyzikální zákony, herci nejen létají vzduchem a kříží nespočet mečů, ale také výborně hrají. Hrdina získal nominaci na Zlatý glóbus i Oscara.

Článek

Základní rozdíl mezi oběma filmy spočívá v tom, že zatímco Ang Lee v Tygru a drakovi legendu prostě vyprávěl, Zhang Yimou se snaží jít do hloubky, klade otázky, týkající se cti, služby, pomsty, lásky, hledá řešení problémů.

Ona legenda se vztahuje k době zhruba 200 let př. n. l., kdy Čína byla rozdělena na sedm království, která mezi sebou bojovala o uchvácení moci. K jednomu z králů, krutému tyranovi, který chtěl sjednotit zemi za každou cenu a o jehož smrt usilovali všichni ostatní, přichází nenápadný bojovník Bezejmenný. Přináší mu meče tří největších mistrů bojových umění - Nebeského, Zlomeného meče a Sněhové vločky, kteří měli krále zabít. Vypráví příběh o tom, jak meče získal, král naslouchá a jeho podezření, že to všechno bylo jinak, sílí...

Vše je jinak

"Všechno je jinak a ještě jinak" - takový je princip celého filmu, který onu v zásadě jednoduchou historku vypráví stále dokola, pokaždé z jiného úhlu pohledu. Zhang Yimou chce jít zjevně za hranice žánru bojového filmu. Jeho priorita ale zůstává navzdory této snaze jasná: vizuální ztvárnění.

Každá verze příběhu má především jinou barevnou kompozici, barevnou tak, až přechází zrak. Barvy září nejen na šatech bojovníků, ale v odpovídajících odstínech tvoří atmosféru jednotlivých částí filmu, odehrávajících se v dokonale ladících prostředích. Červená svítí v podzimním lese, žlutá je barva slunce... I ve srovnání s Tygrem a drakem zcela nevídaná pastva pro oči.

Formálně dokonalé dílo

Formální kvality filmu, precizní inscenování jednotlivých scén, dokonalá choreografie, úžasná kamera a výborné nejen bojové, ale i herecké výkony Jet Lia, Tonyho Leunga, Maggie Leungové a dalších nakonec myšlenkové poselství filmu do značné míry zastiňují. A snaha o hlubší ponor do filozofických otázek pro mě vyznívá spíš jako berlička k rozehrání obrazové fantazie bez hranic. Což ovšem stojí za to vidět.

Hrdina, Čína 2002, režie: Zhang Yimou, Scénář: Li Feng, Wang Bin, Zhang Yimou, Kamera: Christopher Doyle, Hrají: Jet Li, Tony Leung, Maggie Leungová, Donnie Yen, Chen Daoming a další

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám