Hlavní obsah

Činohra Národního divadla chystá Moliéra i Havla

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedm titulů sezóny 2012/13 odhalilo na setkání s novináři vedení činohry pražského Národního divadla (ND). Bude mezi nimi klasika i návrat k Havlovi.

Foto: Profimedia.cz

První premiérou sezóny bude v listopadu inscenace málo známé Moliérovy baletní komedie Pán z Prasečkova.

Článek

První premiérou sezóny bude v listopadu inscenace málo známé Moliérovy baletní komedie Pán z Prasečkova. Nastuduje ji režisérka Hana Burešová jako komedii s hudbou, kterou na motivy původní kompozice J. B. Lullyho dokomponuje skladatel Vít Zouhar.

V prosinci bude následovat další klasik – Shakespearovu hořkou komedii Troilus a Kressida uvede režisér David Radok. Po úspěchu Čechovova Racka se šéf činohry Michal Dočekal rozhodl pro dalšího Čechova: Strýček Váňa se vrátí na repertoár po více než dvaceti letech, kdy titulní postavu ztvárnil tehdy nový člen činohry Miroslav Donutil.

Současnou dramatiku bude v repertoáru sezóny reprezentovat text Lenky Lagronové Z prachu hvězd. Další původní novinkou bude začátkem dubna inscenace hry Jana Antonína Pitínského Rukopisy aneb Králodvorské a Zelenohorské tajemství v autorově režii. Kromě samotných básnických děl a jejich ohlasu v českém umění představí hra i životní osudy falzifikátorů Václava Hanky a Josefa Lindy.

Dílo Václava Havla se na scénu Národního, respektive Stavovského divadla vrátí novým nastudováním Zahradní slavnosti, která byla první inscenací Havla po listopadu 1989. Nyní ji s činohrou ND připraví Dušan Pařízek.

Psychothriller o Vincentu van Goghovi

Českou premiéru psychothrilleru o Vincentu van Goghovi Ohlušující pach bílé autora Stefana Massiniho uvede činohra v květnu v komorním prostoru Divadla Kolowrat.

Do příští sezóny přenese činohra ND na jeviště historické budovy sedm inscenací, devět do Stavovského divadla. Nová scéna a Kolowrat budou hostit po třech starších titulech.

„Čekání na Godota a Co se stalo, když Nora opustila manžela, jsme museli dočasně odložit,“ uvedl Dočekal.

S Čekáním na Godota se ale činohra chystá vyjet do rumunského města Kluž, v Neapoli a Lisabonu uvede Wilsonovu Věc Makropulos a má pozvání na letní festival Mittelfest v italském Cividale del Friuli, kde v roce 1991 uvedla Havlovu Zahradní slavnost. O výměně inscenací Čechovova Racka jedná ND s moskevským divadlem MCHAT. Na pokračování tradičního vzájemného hostování pražského a bratislavského ND prý ale finance nestačí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám