Hlavní obsah

Chystá se megakoncert roku s U2, Metallikou, Claptonem i Arethou Franklin

Novinky, Stanislav Dvořák

Oslava 25. výročí založení Rock'n'rollové síně slávy v New Yorku bude nejhvězdnějším koncertem roku 2009. Na jednom pódiu se vystřídají veličiny rocku a popu, z nichž by každá samostatně vyprodala stadión. Pořadatelé slibují nečekaná spojení. Pověst samotné síně slávy je ale rok od roku pochroumanější.

Foto: Milan Malíček, Právo

Frontman Metalliky James Hetfield

Článek

Během oslav vystoupí Bruce Springsteen, U2, Paul Simon, Metallica, Eric Clapton, Aretha Franklin, Stevie Wonder, Crosby, Stills, Nash, Simon a Garfunkel a řada dalších. Vzhledem k velkému počtu účinkujících se program v Madison Square Garden protáhne na dva dny (29. až 30. října).

Pozoruhodné by mohlo být společné vystoupení Metalliky a veteránů z 60. let Crosby, Stills and Nash. Souloví giganti Stevie Wonder a Aretha Franklinová zase vystoupí za doprovodu CBS Orchestra.

“Tyto koncerty, které se konají jednou za život, mají být oslavou umělců a jejich hudby," uvedl vznešeně Jann S. Wenner, zakladatel časopisu Rollingstone a producent koncertů.

Na obří show se podílí také herec Tom Hanks a samozřejmě manažer rock'n'rollové síně slávy Joel Gallen, který vzal na svá bedra režii a natočí materiál, který bude vysílán v televizi HBO. Současně vyjde i DVD zachycující uvádění hvězd do síně slávy v uplynulých 25 letech.

Kam kráčí síň slávy

Rock'n'rollovou síň slávy založil před čtvrt stoletím slavný americký producent Ahmet Ertegun, který však v roce 2006 zemřel a možná není náhodou, že právě od té doby nabírá síň jiný kurz.

Interpreti, které pořadatelé do této síně každý rok slavnostně uvádějí, totiž vzbuzují u odborné veřejnosti čím dál větší údiv. Místo rockerů přibývají rapeři, které zpravidla mimo USA nikdo nezná, a největší "průšvih" mají na triku od loňska, kdy do síně slávy uvedli popovou zpěvačku Madonnu, což kromě pořadatelů nikdo z branže nepochopil. Následovala série rozhořčených článků v hudebních i jiných médiích. Síň však mlčí a jde dál svou cestou.

V Clevelandu provozuje i rock'n'rollové muzeum, běžný komerční podnik, kde se vybírá nemalé vstupné. Na internetu se však síň prezentuje jako nezisková společnost, které jde hlavně o vzdělávání. Jaké hudební vzdělání může poskytovat někdo, kdo nechápe ani rozdíl mezi rock'n'rollem a Madonnou, je otázkou. 

Reklama

Výběr článků

Načítám