Hlavní obsah

Choreograf Jiří Bubeníček: Je pro mě důležité předávat zkušenosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uznávaný choreograf a tanečník Jiří Bubeníček se po letech strávených na jevištích v celém světě vrátil do Čech. Konkrétně do Českého Krumlova, kde speciálně pro slavnostní zahájení dvaatřicátého ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov, jenž začne v pátek, vytvořil nové choreografie. V nich vystoupí sólisté předních evropských baletních scén. Bubeníček navíc pořádá ve spolupráci s festivalem mistrovské taneční kurzy Bubeníček Ballet Masterclasses.

Foto: archiv Jiřího Bubeníčka

Jiří Bubeníček strávil v Českém Krumlově před začátkem festivalu deset dnů na svém kurzu.

Článek

Co vás po dlouhé době přivedlo do Česka?

Přivedlo mě pozvání ředitelky festivalu Gabriely Rachidi a její nabídka vytvořit tři nové choreografie.

V Českém Krumlově jsem byl naposledy, když mi bylo asi dvacet let, a moc jsem se do něj chtěl zase podívat. A také na festival, který považuju za prestižní.

Jsem rád, že mohu být letos jeho součástí a že jsem pro něj mohl vytvořit tři nové choreografie.

Všechny tři budou na zahájení?

Slavnostní zahajovací večer se skládá ze čtyř částí, a to nejen hudebních. V první zazní skladba Aux étoiles francouzského autora Henriho Duparca. Jsem rád, že pozvání přijala Léonore Baulacová, hvězda pařížské národní opery.

Bude na tu skladbu tančit s Istvánem Simonem, bývalým prvním sólistou drážďanské opery. Potom bude hrát vynikající pianista Alexander Melnikov.

V další části zatančí tanečnice a tanečníci z letního kurzu, který v Českém Krumlově pořádám. Choreografie vznikla na něm a jen pro jeho studenty. Bude to tedy premiéra, ostatně stejně jako dvě další choreografie. Poslední částí bude Bolero od Ravela. Na ně zatančí sólisté z drážďanské opery.

Zmínil jste taneční kurzy. Berete je jako možnost předávat dál své profesní zkušenosti?

Přesně tak. Nejsem jen tanečník, ale i choreograf. Před pár dny jsem získal titul magistr umění a pedagog tance. Vždycky jsem měl rád klasický baletní styl, ale i ten moderní.

Své choreografie ostatně také dělám někdy v moderním, jindy zase v klasickém stylu, tedy pro pohyb všech tanečníků na špičkách.

Proto je pro mě hodně důležité předat všechny informace a zkušenosti, které mám z působení ve světě, dál, mladým umělcům. A také jsem chtěl vytvořit něco nového.

Budete na festivalu v Českém Krumlově v kurzech pokračovat?

Ano. Tento rok je takový zkušební, je to jakási investice do budoucna. Mým cílem je dělat taneční kurzy každý rok.

Desítka tanečních párů StarDance už je kompletní

Kultura
Související témata:

Výběr článků

Načítám