Hlavní obsah

Cesta do hlubin vrahovy duše v audioknize Psychiatr

Právo, Ilja Kučera ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Píše se rok 1896 a v New Yorku se začínají množit hrůzné nálezy. Jedná se o oběti brutálních vražd dětských prostitutů. Jejich ostatky jsou až rituálně znetvořeny a pachatel pochopitelně neznámý.

Foto: OneHotBook

Obal audioknihy

Článek

Tak se začíná rozvíjet audioknižní thriller amerického spisovatele a vojenského historika Celeba Carra Psychiatr, který získal zvukovou podobu v podání Martina Písaříka v režii Hynka Pekárka.

New York žije a pulzuje dobou velkých změn na přelomu tisíciletí. Vyrůstá v něm moderní, dosud nevídané velkoměsto, ale i bída, špína a kriminalita chudinských čtvrtí nabývají otřesných rozměrů. Alkohol, drogy, násilí jsou na denním pořádku a policie neprojevuje vůli něco v tomto směru podnikat.

Její významná část je zkorumpována a pravidelně je podplácena příslušníky zločineckých gangů a majiteli vykřičených domů, včetně těch, odkud se rekrutují chudé dětské oběti surových vražd.

Do čela policejního prezídia ovšem nastoupí pozdější první muž Spojených států Theodore Roosevelt a rozhodne se vnést do města i do řad svých podřízených pořádek. Pořádek, po kterém netouží ani část vlivné a majetné městské smetánky.

Za účelem vyšetření krvavých zločinů vytvoří Roosevelt neoficiální tým, do nějž krom jiných přivede i své dva bývalé univerzitní spolužáky, novináře Johna Moora a psychiatra Laszla Kreizlera, nadšeného stoupence moderních vědeckých metod.

Děj se odehrává v době, kdy takové metody se zaujetím sdílejí a prohlubují mnozí psychiatři a psychoanalytikové v různých koutech světa. Ale ještě více je těch, kteří trvají na konzervativních postupech a házejí jim všemožně klacky pod nohy.

Tajně ustavený pátrací tým se i za pomoci dalších podezřelých novinek jako daktyloskopie či grafologie snaží krok za krokem vybudovat profil a portrét rafinovaného vraha. Mnohdy i s nasazením vlastního života postupují krůček za krůčkem.

V kvalitním podání Martina Písaříka je dobré doposlouchat napínavý, byť místy dosti krutý příběh, až k samému rozuzlení.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám