Hlavní obsah

Českým mistrem v básnění se stal Strýc Pepin

Mistrem České republiky ve specifickém žánru zvaném slam poetry, se v pátek v pražském klubu Meet Factory stal nováček vystupující pod přezdívkou Strýc Pepin. Ve svých vystoupeních rýmoval o Václavu Havlovi a biblických příbězích.

Foto: ČTK

Slamer Strýc Pepin

Článek

Strýc Pepin svým básnickým uměním a performancí porazil dalších jedenáct umělců, tzv. slamerů, kteří do finálového souboje v poezii naživo vzešli z kvalifikačních kol v jedenácti českých městech. O vítězi jubilejního 20. ročníku celostátní soutěže rozhodla stejně jako v případě kvalifikace náhodně vybraná divácká porota.

Slam poetry je specifický styl přednesu originálních autorských textů na libovolné téma, často vtipných a vypointovaných. Autoři mnohdy využívají básnické prvky jako rytmus a rým, některé texty jsou naopak psané volným veršem. Slameři jsou při vystoupeních omezeni časovým rozsahem v délce tří minut a zákazem rekvizit.

Přednášené texty mohou být připravené, nebo mohou vznikat přímo na pódiu před publikem. Letos byl mezi finalisty jediný improvizátor, ostatní soutěžící předvedli již připravené básně.

Básníkova freska na zdi dlouho nevydržela, přemazal ji horlivý školník

Koktejl

Finálový večer měl dvě kola, v nichž vystoupení umělců hodnotili náhodně vybraní diváci, kteří vystupujícím udělovali body od jednoho do deseti. Nový český mistr Strýc Pepin získal 153 bodů z dvou set maximálně možných. V prvním kole přednesl báseň o návštěvě knihovny a čtení Bible, ve druhém publikum pobavil satirickým textem o působení bývalého českého prezidenta na sociální platformě, na níž sdílí své fotografie. „Věřil jsem, že to v Praze bude fungovat,“ odpověděl Strýc Pepin na dotaz, proč vybral na finálový večer zrovna tato díla.

Další soutěžící se mimo jiné opřeli do předsudků a pochybného ideálu krásy, rýmovali na téma svatba a seznam hostů, o nejasné budoucnosti, jaké to je být sám na diskotéce nebo jak lidé v životě neustále na něco čekají.

Mistra republiky čeká účast na celoevropském šampionátu, který se každoročně koná v jiné zemi. Další možnou metou je mistrovství světa, odehrávající se tradičně v Paříži. V minulosti už se českým slamovým mistrům Dr. Filipitchovi a Ondřeji Hrabalovi podařilo probojovat do nejužšího evropského finále.

Astronauty Nerudova báseň uspala, prozradil účastník vesmírné mise Feustel

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám