Hlavní obsah

Český student uspěl v prestižní soutěži britské Národní galerie

Novinky, Tomáš Reiner

Mladý český malíř Michal Ožibko uspěl v prestižní výroční soutěži britské Národní galerie National Portrait Award. Ačkoliv jeho portrét iDeath II. cenu nezískal, dostal místo na výstavě nejlepších děl, která tento měsíc začne v centru Londýna.

Foto: Novinky

Michal Ožibko

Článek

Britská galerie cenu prezentuje jako nejprestižnější soutěž portrétů na světě, upozorňující na to nejlepší v současném umění. Letos do ní své práce přihlásilo rekordních 2177 tvůrců. Kromě tří vyhodnocených portrétů a nejlepšího díla v kategorii cestování bude na výstavě dalších 54 děl, která porota vyhodnotila jako nejzajímavější.

„Samozřejmě, že mě potěšilo, když mně napsali, že jsem byl vybrán, vzhledem k tomu, že bylo tolik přihlášek. V Londýně jsem nebyl, takže se tam těším. Navíc jsem se nikdy neúčastnil tak obrovské akce, protože vystavuji málo. Údajně tam bývá spousta významných lidí od umělců přes kunsthistoriky po galeristy,“ řekl Ožibko.

Foto: Novinky

Michal Ožibko: iDeath II., olej a akryl na plátně, 220 x 170 cm

Oceněný portrét je součástí diptychu nazvaného iDeath duet. Devětadvacetiletý student ateliéru prof. Zdeňka Berana na pražské AVU ho maloval osm měsíců.

Novinkám řekl, že portrétům se vlastně nikdy moc věnovat nechtěl. „Proto jsem se do soutěže přihlásil, nejsem portrétista a cítil jsem, že je to tak trochu poslední šance, protože malovat portréty do budoucna nijak zvlášť neplánuji,“ poznamenal s tím, že ho k zaslání přihlášky motivoval také starší spolužák z Beranova ateliéru Hynek Martinec, který před třemi lety ve stejné soutěži v kategorii pro mladé umělce zvítězil.

Výstava v Londýně začíná 24. června a potrvá do 19. září. Vstup je zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám