Hlavní obsah

O nominaci na Oscara bude bojovat film Fair Play Andrey Sedláčkové

Praha
Aktualizováno

O nominaci na Oscara za nejlepší cizojazyčný film se bude za Česko ucházet snímek Fair Play Andrey Sedláčkové. Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) ho vybrala ze 47 filmů.

Foto: 4press

Hlavní hrdinkou je atletka dospívající za normalizace.

Článek

Nominace v 87. ročníku prestižních cen americké filmové akademie budou vyhlášeny 15. ledna 2015, sošky vítězným filmům budou předány 22. února tradičně v Los Angeles.

Příběh o sprinterce, která se v normalizačním Československu 80. let dostane do státem řízeného dopingového programu, vznikl ve společnosti Negativ producentů Kateřiny Černé a Pavla Strnada. Tento týden byl nominován do širšího výběru na Evropské filmové ceny.

Trailer k filmu Fair PlayVideo: Falcon

„Jsem nesmírně šťastná za všechny, kteří na filmu spolupracovali. Především za Judit Bárdosovou a Aňu Geislerovou, bez nichž by film nebyl, jaký je. Příběh je o sprinterce, ale příprava a natáčení byly spíše během na dlouhou trať. Od chvíle, kdy jsem si přečetla novinový článek o státem organizovaném dopingu v československém komunistickém sportu. A natáčením uběhly čtyři roky. Napsala jsem 19 verzí scénáře a producenti hledali finance,” komentovala rozhodnutí ČFTA Sedláčková.

Čeští akademici vybírali od 1. do 17. září ze 47 českých hraných filmů a dokumentů snímek, který by mohl reprezentovat domácí kinematografii v oscarovém klání. Na dalších místech skončily podle jejich hlasů Cesta ven Petra Václava a celovečerní debut Miroslava Krobota Díra u Hanušovic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám