Hlavní obsah

Glosa: Televize převálcovala filmové České lvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sobotní udílení výročních cen České filmové a televizní akademie Český lev přineslo zcela nový úkaz: nad loňskou českou filmovou tvorbou, pro kterou tato národní ocenění v roce 1993 vznikla, zvítězila poprvé v historii tvorba televizní.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Výherci v kategorii nejlepší televizní seriál Jan Pachl a Josef Viewegh za seriál Volha

Článek

Seriál České televize Volha proměnil z šesti nominací plných pět, a i když to většinou nebyly ty hlavní, matematika mluví za vše.

Za nejlepší film byli oceněni Bratři, nejlepší scénář měla Němá tajemství, nejlepší kameru Bod obnovy. Ale jakkoliv moderátor večera Marek Eben hned úvodem řekl, že „české filmy mají za sebou velmi úspěšný rok“, žádný film pro kina tolik Českých lvů jako Volha nedostal.

Oceněn byl Kryštof Hádek za hlavní roli, Tomáš Jeřábek za vedlejší, Jan Pachl a Josef Viewegh za nejlepší seriál, Vladimíra Pachl Fomínová za nejlepší kostýmy a Martin Valeš, Jana Bílková a Martin Větrovec za nejlepší masky.

RECENZE: Voe, to se povedlo! Volha přivezla nejen vzpomínky

Kultura

Poprvé zabodovala i televize Nova, jejíž Matematika zločinu vyhrála v kategorii nejlepší televizní film nebo minisérie.

Nemá smysl mudrovat nad tím, zda se Volha stala vítězem Českých lvů právem, či nikoliv. Jde de facto o anketu bezmála dvou stovek lidí a každý výsledek je prostým součtem hlasů.

K zamyšlení svádí spíše fakt, že nejlepším filmem se stal favorit (nejen) sázkových kanceláří, snímek Bratři producenta Petra Bílka a režiséra Tomáše Mašína.

Příběh odbojové skupiny bratrů Mašínových totiž z nejvyššího počtu patnácti nominací proměnil jen tuto jedinou, což je rovněž situace, kterou Český lev ještě nezažil. Otesánek Evy a Jana Švankmajerových sice také neproměnil většinu z dvanácti nominací, ale k nejlepšímu filmu si připsal v roce 2001 „alespoň“ Českého lva za nejlepší výtvarný počin.

Nejcennějšího Českého lva dostal film o Mašínech

Český lev

Je zkrátka hodno údivu, když nejlepší film nemá nejlepší režii, scénář, kameru, herecké výkony ani žádnou z dalších filmových profesí. Snad si akademici řekli, že když už vyslali Bratry na Oscara, sluší se jim udělit i nejvyšší ocenění.

Kousek logiky to má, ale opravdu jen kousek. Na Oscary by měla ČFTA vysílat spíše ty filmy, o nichž jsou její členové přesvědčeni, že mohou tématem, příběhem či zpracováním zaujmout v zahraničí, konkrétně v USA.

S takovou úvahou by ale už v roce 1999 měl určitě větší šanci film Všichni moji blízcí na téma holocaustu než vyslaný Návrat idiota. Možná už by to měli akademici konečně pochopit.

Od vegetariánství k uvolněnosti. Kotrmelce a mezníky Českých lvů

Český lev

Může se vám hodit na Zboží.cz: Volha, Bod obnovy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám