Hlavní obsah

„Cítil jsem únavu z toho, co se v Česku točí,“ říká k tématu Bodu obnovy režisér Robert Hloz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za svůj režijní debut, film Bod obnovy, získal nedávno režisér Robert Hloz Cenu filmových fanoušků, kterou uděluje Česká filmová a televizní akademie ve spolupráci s Československou filmovou databází. Na sci-fi snímku pracoval pětatřicetiletý režisér devět let. O práci na tomto riskantním projektu se hned po získání ceny rozpovídal před kamerou Novinek.

Robert Hloz o filmu Bod obnovyVideo: Novinky

 
Článek

„Pro nás je tohle ocenění obrovská odměna za práci. Chtěli jsme udělat film, který budou diváci milovat,“ rozpovídal se po udělení Ceny filmových fanoušků Robert Hloz.

Pro režiséra jde o první celovečerní film. Na svém kontě má už celkem pět krátkometrážních snímků a studoval také třeba filmovou školu v Jižní Koreji.

Z ocenění měl radost, a to hlavně kvůli tomu, že podle jeho slov byla letos obrovská konkurence. Kromě divácké ceny je snímek navíc nominovaný v dalších osmi kategoriích, takže může získat Českého lva třeba za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli, nejlepší kameru, střih či zvuk.

Foto: Petr Horník, Novinky

Robert Hloz s cenou filmových fanoušků

„Cítil jsem určitou únavu nad tím, co se v českém filmu děje a jaká témata se točí. A naopak jsem si myslel, že čím zajímavější námět a originálnější příběh tady natočíme, tak o to to bude lepší,“ vysvětlil Hloz.

To se podle režiséra a spoluautora scénáře vyplnilo: „Naštěstí to lidi zajímalo a přišli. Práce se vyplatila.“

RECENZE: České sci-fi Bod obnovy chybí jen lepší scénář

Kultura

Celkově od prvního nápadu prožil tým s filmem devět let. „Velkým oříškem bylo, jak rozlousknout určitý nepoměr - množství peněz, které se v Česku dají na film sehnat, a ambice, kterou jsme s filmem měli, samozřejmě to trvalo dlouho,“ vysvětlil.

Foto: Max Stano

Bod obnovy dal šanci i herečkám Andree Mohylové a Agátě Kryštůfkové.

„Financování takových projektů tím, že člověk nemá žádné jistoty, protože podobný projekt tady opravdu dlouho, dlouho nebyl, tím pádem způsobuje řadu nejistot,“ vysvětlil Novinkám Robert Hloz.

Zmlsanost americkou produkcí

Náročné je prý také filmy tohoto typu dělat velkolepě. „Je to ale něco, co se od žánru očekává. Jsme zmlsaní americkou sci-fi produkcí, to je dobře, nic proti tomu. Udělat to ale na stejné úrovni je opravdu složitá věc, a proto se na to musí najít vždy nějaká jiná cestička. Najít ve scénáři prostor a cestu, jak film udělat, aby působil velkolepě a přitom až tak velkolepý není. Není potřeba ničit města a podobně,“ prozradil režisér.

31. ročník Českých lvů, počet nominací

  • Bratři – 15 nominací
  • Úsvit – 12 nominací
  • Bod obnovy – 8 nominací
  • Přišla v noci – 8 nominací
  • Němá tajemství – 7 nominací
  • Tancuj, Matyldo – 7 nominací
  • Volha – 6 nominací
  • Citlivý člověk – 5 nominací
  • Tonda, Slávka a kouzelné světlo – 2 nominace
  • Po 1 nominaci: #annaismissing, Atestace, BLIX NOT BOMBS, Cesta do tmy, Deniska umřela, Dobré ráno, Brno!, Docent, Electra, Její tělo, Jsme v tom spolu, Matematika zločinu, Moje nebe je horší než tvoje peklo, Návštěvníci, Osmý den, Služka, Velké nic, Všechno dobře dopadne

Nejistoty může podle autora také vzbuzovat tím, že je to jeho prvotina, navíc v Česku málo probádané téma na plátně kin. Naopak ale režisér uspěl a zájem o film mají i v zahraničí.

Foto: Petr Horník, Novinky

Robert Hloz přebírá cenu filmových fanoušků

Pozornost vzbuzuje i jeho, v porovnání s ostatními podobnými snímky nízká cena. Film natočili autoři za zhruba tři miliony dolarů, tedy 70 milionů korun.

„Film tím, jak vypadá, působí, že mohl stát třeba 70 milionů dolarů. Zvlášť Američané mají tendenci toho využít a zkusit vydělat na našem týmu a dovednostech,“ vysvětlil Hloz.

Díky tomu má ale už dnes nabídky na podobné typy filmů. „Všechny jsou ale v rané fázi vývoje. Já chci, aby můj další film stál za to a abych spoustu věcí, co jsem se naučil na Bodu obnovy, mohl využít tam,“ uzavřel.

Nominace Českých lvů ovládl film Bratři. Bodovala i televizní Volha

Film

Dali jsme lidem možnost neumřít. Robert Hloz natočil sci-fi Bod obnovy

SALON

Může se vám hodit na Zboží.cz: Bod obnovy DVD

Reklama

Výběr článků

Načítám