Hlavní obsah

Český Harry Potter konečně mezi čtenáři

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Skutečný Harry Potter se o sobotní půlnoci přenesl na koštěti z pořadu Noc s Andělem z České televize do Paláce knihy Astra na Václavském náměstí číslo 4. Spolu s knihkupcem Janem Kanzelsbergrem tam před více než stovkou dětí a rodičů pokřtil český překlad Pavla Medka pátého příběhu slavného učně kouzelnické školy v Bradavicích Harry Potter a Fénixův řád.

Článek

Poté nastal takřka v celé republice čtenářský svátek i knihkupecké žně. Z doporučené ceny 450 Kč při obchodní marži přesahující sto korun si mohou obchodní řetězce i větší knihkupecké domy dovolit srazit určitou část a tak se v Tescu Potter prodával skutečně za 389 Kč, v Luxoru na Václavském náměstí za 395 a u Kanzelsbergra za 405.

Zatímco před Tescem i Luxorem čekali nedočkaví zájemci, až se otevřou brány, v Paláci knih Astra probíhala od osmi večer slavnost, kterou moderoval Standa Berkovec. Ten také přivítal zástupce Fan klubu Harry Pottera, kteří přijeli z celé České republiky.

Potter je kamarád

"Fan klub Harryho Pottera mi dal hodně přátel," řekla Právu Anna Řezníčková, která je jeho členkou od založení celé tři roky. Přijela s partou kamarádů z Kroměříže.

"Scházíme se, hrajeme spolu famfrpál, trávíme spolu prázdniny," řekla dál.

V červnu 2003 se sešlo na šedesát kamarádů svého kamaráda na tři dny v Pardubicích. To byla dosud největší akce dospívajících fandů. Řezníčkové přikyvovala i Kateřina Blahutová, díky níž se právě včera do řad Fan klubu zařadil i Petr Soukeník.

"My jsme z Prahy, a z Tábora," volaly na mě další členky klubu, které se přesouvaly k pokladnám, aby konečně získaly téměř osm set stran překladu Pavla Medka s modrou obálkou Mary GrandPré, která je "povinná" na celém světě.

Přátelská společnost příznivců Harryho Pottera měla v tu chvíli za sebou řadu her, z nichž největší pozornost vzbudila soutěž o nejlepší masku oblíbeného kouzelníka nebo jeho přátel i nepřátel. Nejlepším Harry Potterem vyhlásila porota Mikuláše Pejchu v krásném červeném kabátě s nezbytnými brýlemi na nose a koštětem v ruce.

Medek: Potterem se může cítit každý

Překladatel Pavel Medek, který se zpovídal ze svých zkušeností a názorů v ČT vystihl podle mého jeden podstatný moment, s nímž získává Joanne K. Rowlingová milióny čtenářů na celém světě.

"Na to, že je čaroděj, přišel Harry až když mu bylo jedenáct let a tak si mohou všichni říkal: co kdyby se to stalo i mě." "Potter se bezva čtení," řekl Právu i téměř padesátiletý Richard, který se chystal zasednout ke čtení, i když se bude muset střídat se svou manželkou. Více než ročnímu Adamovi zatím příběhy bradavického učně jen čtou.

Související témata:

Související články

Rowlingová píše šesté pokračování Pottera

Fanoušci Harryho Pottera, kteří nemají svého oblíbence nikdy dost a už dychtivě očekávají další díl jeho příběhů, si mohou vydechnout. Autorka příběhů...

Sobotní noc patří Potterovi

Český překlad pátého dílu románové série J. K. Rowlingové Harry Potter a Fénixův řád se má začít prodávat v noci ze soboty na neděli 29. února v 00.01. Ředitel...

Výběr článků

Načítám