Hlavní obsah

Českou zimu má zpříjemnit temperament španělských filmů

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Relativně vzdálenou španělskou kulturu, životní styl a temperament chce do Prahy a Brna přivést filmový festival La Película. Začíná 16. února v pražském Světozoru.

Článek

Festival chce představit aktuální filmy a problémy Španělska, jako je např. adoptování dětí z latinskoamerických zemí nebo těžko zvladatelná imigrace z Afriky. Filmy se budou promítat 16. - 21. února ve Světozoru a 22. - 28. února v brněnském Artu.

Alvaro Díaz Duque ze španělského velvyslanectví na středeční tiskové konferenci uvedl, že v ČR roste zájem o španělskou kulturu. Festival chápe jako součást španělského předsednictví EU a i v souvislosti s tím se filmy zabývají problémy imigrace či diskriminace. Upozornil také na doprovodnou výstavu Španělská kinematografie - Kronika obrazů.

"Filmy jsou z posledních dvou, tří let. Zahajujeme filmem Návrat do Hansaly, který otevírá bolestné téma afrických imigrantů. Snímek Stud se zase zabývá tématem adopcí z latinské Ameriky," řekl dramaturg David Čeněk.

Program se skládá z velmi úspěšných i zcela neznámých titulů. Proběhne devět českých premiér, osm z promítaných filmů bylo oceněno prestižní španělskou cenou Goya a drama Mléko strachu už získalo Zlatého medvěda na Berlinale. Nyní bojuje o Oscara za nejlepší cizojazyčný film.

Reklama

Výběr článků

Načítám