Hlavní obsah

České Budějovice budou novým místem zločinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novým kriminálním seriálem, který nabídne Česká televize, bude od 2. ledna Místo zločinu České Budějovice. Zločiny, které jsou inspirovány skutečnými případy, v něm budou vyšetřovat David Novotný, Judit Pecháček, Leoš Noha, Filip Březina a Pavla Beretová. Režie se ujali Jiří Chlumský a Jan Hřebejk.

Foto: Česká televize

Na jihu Čech budou zločiny vyšetřovat (zleva) Leoš Noha, Judit Pecháček, David Novotný a Filip Březina.

Článek

Seriál navazuje na Místo zločinu Plzeň a Ostrava, obě série měly velkou sledovanost. „Jižní Čechy jsme zvolili úmyslně, abychom vytvořili ostrý kontrast s výrazně syrovou Ostravou,“ řekl autor námětu a producent Martin Froyda.

Podle kreativního producenta Jana Lekeše nepůjde o klasickou městskou detektivku, hodně času budou vyšetřovatelé trávit v terénu.

„Malebnost a klid jihočeské krajiny jsou postaveny do kontrastu se zločinem, povětšinou banálním, brutálním a zbytečným,“ dodal.

Jan Hřebejk natočil pro třináctidílnou sérii dva díly. Odehrávají se na zámku v Blatné a na Hluboké. „Ocenil jsem, že si Martin Froyda uvědomil podstatnou hodnotu, kterou je lokálnost a konkrétnost prostředí. Vyplatilo se to už při natáčení Místa zločinu Ostrava,“ řekl s tím, že když točili plzeňské případy, hledaly se podle napsaných scénářů dané lokace, ale někdy se to nepodařilo. „Například nás nepustili do nemocnice, tak jsme to natočili v Praze, a lidi to potom pochopitelně štvalo,“ vrátil se pár let zpátky.

V každém dílu Místa zločinu České Budějovice bude uzavřen jeden kriminální případ, prolínat se všemi díly bude jemně osobní linie. Hřebejk vysvětlil, že se tvůrci snažili dodržet čistý detektivní žánr, který je mezi lidmi populární, a filmaři jej točí rádi.

„Když divák bude nespokojený s případem, může se minimálně podívat na zajímavá místa, která seriál nabídne. A to není málo. Myslím, že to je přidaná hodnota,“ uvedl režisér. Herci jsou podle něj skvělí, tým je perfektně sestavený.

„Baví mě se na ně koukat. Myslím, že to je moc dobře natočené, za kamerou stál Asen Šopov, držitel Českého lva za film Želary. Podle mě je na tom švédském stole prostřeno dost lahůdek na to, aby si lidé vybrali a našli, co jim bude chutnat,“ dodal Hřebejk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám