Hlavní obsah

Česká televize viní Květy z porušení autorských práv

Novinky, Eva Zajíčková, Právo
PRAHA

Česká televize odvysílala teprve druhý díl seriálu Nemocnice na kraji města po dvaceti letech a mimořádně sledovaný pořad už doprovází skandál. Televizi popudil Týdeník Květy, když vydal vlastní speciální přílohu o seriálu. Veřejnoprávní médiu si stěžuje, že tím porušil autorská práva.

Článek

Brožovaná publikace se objevila na trhu před dvěma týdny, tedy těsně předtím, než scenárista seriálu Petr Zikmund vydal vázanou knihu v nakladatelství Máj. "K výrobě speciálu použil týdeník stejné propagační materiály, které jsme rozeslali všem médiím. Jenže s nimi na rozdíl od ostatních naložil svévolně," vysvětluje postoj veřejnoprávní televize mluvčí Richard Klatovský. Autorská práva měl týdeník Květy porušit přinejmenším tím, že nezaplatil České televizi za použité fotografie.

ČT vadí i to, že knížku vydavatel prodával samostatně, a ne jako přílohu časopisu. "Tím, že publikaci prodával samostatně, využil propagační materiály k vlastnímu byznysu. Fotky sice poskytujeme tisku zdarma, ale jen v případě, že slouží k přímé propagaci našeho programu, a to se tady nestalo. Ještě horší je, že autoři speciálu z nich vyrobili jakési komiksové obrázky a do bublin k jednotlivým postavám vepsali text, který nemá s původním dílem nic společného," upřesňuje Klatovský stanovisko ČT.

Šéfredaktora týdeníků stížnost zaskočila

Dodal, že Česká televize uzavřela s tvůrci seriálu, herci i dědici autorských práv smlouvy, jež přesně stanovují, které materiály a jak je možné k propagaci seriálu používat. Také proto prý musí hlídat, jak se s nimi nakládá.

Šéfredaktora Týdeníku Květy Jiřího Vávru stížnost České televize zaskočila. "Tu reakci vůbec nechápu, protože materiálů o seriálu teď vyšlo všude plno a ČT přitom vadí jen ten náš," reagoval na dotaz Práva. Argumenty televize zatím předal k posouzení právníkům. "Jestli jsme fotky použili proti pravidlům, zřejmě dokážou říct jen právníci. Ale nepamatuji si, že by za ně ČT někdy chtěla platit," dodal.

ČT: Mluvit o soudu je předčasné

Týdeník Květy podle něj jen následoval dosavadní praxi jiných vydavatelů, kteří vyráběli speciální přílohy svých magazínů k předešlým seriálům České televize. "Jenže mezitím se v ČT vyměnil ředitel, a tak je možné, že je nervóznější. Anebo se změnil její postoj k používání propagačních materiálů," míní Vávra.

Česká televize nyní čeká na reakci týdeníku. "Počkáme, jak se s tím bude chtít vypořádat. Mluvit o soudu by bylo rozhodně předčasné," řekl Klatovský. Brožovaná publikace Týdeníku Květy je už vyprodána. Kniha scenáristy Petra Zikmunda, která se objevila na trhu v den premiéry seriálu, vyšla se souhlasem ČT.

Reklama

Související články

Nemocnice, ve které nemůže být hůř

Hrdinové a hrdinky nejpopulárnějšího československého seriálu se vrátili na místo činu. Po dvaceti letech jsou uvězněni ve své nemocnici v době reálné skrz...

Nemocnice lámala rekordy

Nejsledovanějším pořadem České televize se letos stal první díl seriálu Nemocnice na kraji města po dvaceti letech, který si vybralo 46,8 procent lidí....

Výběr článků

Načítám