Hlavní obsah

Česká premiéra Anthropoidu

Právo, míš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý večer, v den 75. výročí nástupu Reinharda Heydricha do funkce zastupujícího říšského protektora pro protektorát Čechy a Morava a vyhlášení stanného práva a zároveň v předvečer Dne české státnosti, bude mít českou premiéru britsko-český snímek Anthropoid.

Foto: Falcon

Dnešní premiéry se zúčastní i představitel Jozefa Gabčíka Cillian Murphy.

Článek

Ve světové premiéře se představil na zahájení letošního MFF Karlovy Vary.

Slavnostní premiéru filmu, který přibližuje události a okolnosti kolem atentátu 27. května 1942, uvede režisér Sean Ellis.

Spolu s ním také představitel Jozefa Gabčíka, irský herec Cillian Murphy, a herecká delegace českých představitelů – Aňa Geislerová, Alena Mihulová, Jiří Šimek, dále výkonní producenti David Ondříček a Kryštof Mucha ze společnosti Lucky Man Films.

Jako čestní hosté byli na premiéru, jíž se mají zúčastnit vrcholní představitelé státu, pozváni potomci rodin Jana Kubiše, Jozefa Gabčíka, ale i dalších hrdinů českého organizovaného odporu za druhé světové války.

Operace Anthropoid, respektive atentát na Heydricha, byla považována za nejvýznamnější odbojový čin v okupované Evropě a měla takový ohlas, že nejen Británie a Francie, ale i tehdejší spojenec hitlerovského Německa Itálie odvolaly své podpisy pod mnichovským diktátem.

Jako odveta za Heydrichovu smrt následovalo kruté řádění nacistů včetně vyvraždění a vypálení obcí Lidice a Ležáky a střílení lidí bez soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám