Hlavní obsah

Česká filharmonie zahájí ve středu jubilejní, 125. sezonu

Právo, VLA

S mnoha novinkami seznámilo vedení orchestru České filharmonie veřejnost před zahájením 125. sezony. Orchestr v reakci na koronavirovou krizi sice přišel o řadu vystoupení v cizině, ale podle šéfdirigenta Semjona Byčkova tak zbývá dost příležitostí soustředit se na domácí koncerty, na nahrávání či představení mnoha programových premiér.

Foto: ČTK

Dirigent Semjon Byčkov

Článek

„Jen málo orchestrů se může chlubit, že zahajovací koncert jejich existence řídil někdo jako Antonín Dvořák,“ konstatoval s hrdostí Byčkov při zmínce o výročí orchestru.

Po účasti na festivalu Dvořákova Praha zahájí Česká filharmonie jubilejní sezonu 23. a 24. září. Oba koncerty v Rudolfinu budou věnovány stému výročí narození bývalého šéfdirigenta Václava Neumanna, zazní skladby Mahlera a Šostakoviče a vysílat je budou Česká televize i Český rozhlas.

„V rámci zvýšených hygienických opatření budou v Rudolfinu fungovat dva sektory posluchačů po pěti stech lidech s oddělenými přístupy,“ vysvětlil ředitel orchestru David Mareček. „Jako další akci k výročí vydáváme výpravnou publikaci skupiny autorů Chrám umění: Rudolfinum.“

„Orchestr přišel o zájezdy do Španělska a Velké Británie, stejně tak byl zrušen říjnový zájezd do Číny a na Tchaj-wan,“ doplnil manažer orchestru Robert Hanč. Přibyly ale koncerty ve Vídni, kam by se do Konzerthausu měli filharmonici vrátit třikrát.

Z dirigentů, kteří s orchestrem vystoupí, uveďme Manfreda Honecka a Johna Eliota Gardinera, jenž připraví koncertně Janáčkovy Příhody lišky Bystroušky.

„A můžeme se těšit na další nahrávky České filharmonie se Semjonem Byčkovem v dalších částech kompletu Mahlerových symfonií,“ zdůraznil Mareček.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám