Hlavní obsah

Češi už nebudou soutěžit v Eurovision Song

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Londýn

Česká republika ve čtvrtek podle BBC oznámila, že se už nebude účastnit písňové soutěže Evropské vysílací unie (EBU) s názvem Eurovision Song Contest. Důvodem je prý malý zájem o soutěž v Česku. Mluvčí České televize také zpravodaji této britské rozhlasové stanice řekl, že v rozhodnutí hrála roli i malá sledovanost soutěže.

Článek

Česká republika dnes podle BBC oznámila, že se už nebude účastnit písňové soutěže Evropské vysílací unie (EBU) s názvem Eurovision Song Contest. Důvodem je prý malý zájem o soutěž v Česku. Mluvčí České televize také zpravodaji této britské rozhlasové stanice řekl, že v rozhodnutí hrála roli i malá sledovanost soutěže.

Čeští zástupci v ní nebyli při žádném ze svých čtyř vystoupení úspěšní. Předloni to byla rocková skupina Kabát, loni zpěvačka Tereza Kerndlová a letos skupina Gipsy.cz. Již v roce 1968 se soutěže, která se tehdy nazývala Velká cena Eurovize, zúčastnil Karel Gott, ale jako reprezentant Rakouska.

BBC upozornila, že soutěž oproti tomu zaznamenala úspěch u Slováků, kteří se do ní vrátili letos po jedenácti letech. Ve finále ovšem neuspěli, vítězem 54. ročníku soutěže, jejíž finále bylo v Moskvě, se stalo Norsko. [celá zpráva]

Eurosong
Soutěž se poprvé konala před 53 lety. V roce 1974 v ní uspěla do té doby nepříliš známá švédská skupina ABBA s megahitem Waterloo. Mezi vítěze patří také Cliff Richard nebo Céline Dionová.
Eurovision Song Contest se koná každý rok a patří k nejsledovanějším televizním přehlídkám populární hudby v Evropě. Přestože je soutěž často kritizována jako přehlídka kýčovité hudby, sleduje ji přes 100 miliónů lidí. Letos se jí zúčastnilo 43 zemí.

Anketa

Souhlasíte s ukončením účasti ČR v soutěži Eurovision Song?
Ano
82,9 %
Ne
14,9 %
Nevím
2,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 25902 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Eurosong vyhrál norský zpěvák Rybak

V sobotu se v Moskvě odehrálo finále 54. ročníku televizní soutěže Eurosong. Nejvíce hlasů dostal reprezentant Norska, zpěvák Alexander Rybak, druhé místo...

Na Eurosongu to už horší nebude

Pojďme si to shrnout. V roce 2007 získal na Eurosongu ve Finsku Kabát jediný bod a skončil poslední. O rok později dostala v semifinále v Srbsku Tereza...

Výběr článků

Načítám